Krvni ugrušci: OHK i AstraZeneca

Nisam zdravstveni djelatnik, nemam vlasničke udjele u društvu koje proizvodi cjepiva i lijekove, ali raspolažem informativnim i objektivnim znanjima o oralnoj hormonskoj kontracepciji (OHK), kao i moralnoj nedopustivosti kontracepcije i katoličkom pogledu na istu.

Želim vrlo kratko i jednostavno, nedotičući se stavova o cijepljenju, istaknuti kako je mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka prilikom pijenja OHK veća od iste mogućnosti prilikom cijepljenja cjepivom AstraZenece.

Prema trenutnim službenim podacima HZJZ-a, krvni ugrušci nakon cijepljenja AstraZenecom se događaju u malom broju i “na rijetkim lokalizacijama u narednim tjednima nakon cijepljenja. Krvni ugrušci su uglavnom zamijećeni u području glave i trbuha, a često su praćeni sniženim brojem krvnih pločica (trombocita)” (stranica HZJZ-a).

Ono što želim reći je da je zabrinutost u redu, ali mi se čini kako je ona pomalo dvolična ako se s istim žarom ne govori o OHK koja stvara veliku mogućnost embolije.

Uz visoku mogućnost i pojavu stvaranja krvnih ugrušaka, OHK ostavlja dugoročne i nepovratne (ireverzibilne, nepromjenjive) posljedice:

  • prestanak stvaranja cervikalne sluzi koja je neophodna za kretanje spermija prema jajnoj stanici (jajna stanica kreće se od jajnika prema maternici, a spermiji kroz rodnicu prema maternici i jajovodima, tj. jajnoj stanici tijekom ovulacije). Bez c. sluzi ne može doći do začeća
  • usporava gibanje (“treperenje”) jajovoda koje pomiče jajnu stanicu prema maternici, tj. spermijima
  • stanjuje endometrij (sluznicu) maternice u koji se ugnježđuje oplođena jajna stanica (novi ljudski život) ukoliko je došlo do oplodnje
  • ukoliko dođe do oplodnje, ona se, radi smanjenja gibanja jajovoda, u velikom broju događa u vanjskom dijelu jajovoda gdje se zatekne jajna stanica ➡️ novi ljudski život se, radi negibanja jajovoda, ne može spustiti u maternicu čime nastaje vanmaterična trudnoća te se poseže za pobačajem (odstranjenjem novog ljudskog života) kako bi se zaštitio majčin život – ABORTIVNI UČINAK PILULE
  • ukoliko ipak dođe do oplodnje koja rezultira spuštanjem novog ljudskog života u maternicu, u velikom broju dolazi do spontanog pobačaja (prestanka novog ljudskog života) jer je endometrij istanjen i siromašan pa se zametak ne može ugnijezditi niti biti prehranjen – ABORTIVNI UČINAK PILULE
  • moralne i duhovne posljedice (najstrašniji dio svega)

Više o OHK i njezinim štetnim posljedicama te moralnom aspektu kontracepcije ovdje i ovdje.

Čovjek je stvoren na sliku Božju, a Bog je plodonosni kreator jer je Ljubav. Zato spolni čin mora sadržavati otvorenost nastanku ljudskog života te ljubav između muškarca i žene kako bi čin bio potpun i moralan.

Bračni par koji koristi kontracepciju, izbacuje otvorenost životu i zato čini teški grijeh.

Bračni par koji ima problema sa začećem i koristi svaku priliku za odnos nesvjesno isto može činiti grijeh jer izbacuje ljubav, tj. slobodno sebedarje iz jednadžbe pa spolni odnos svodi na mehaničku radnju potrebnu za ostvarenje cilja: imanje djeteta. Usput rečeno, najveće šanse za začeće su u razdoblju plodnih dana koji su nekoliko dana prije i tri dana nakon ovulacije, a vrijedi pravilo da je bitnija kvaliteta od kvantitete te se preporučuje svaki drugi dan.

Bolest se liječi terapijom.

Plodnost nije bolest i nemojte si činiti fizičku i, što je još gore, duhovnu štetu.

Nemojte imati bračne odnose sa sprječavanjem nastanka života jer ćete se dovesti u situaciju plaćanja imanja djece bez bračnog odnosa, što je opet moralno nedopustivo.

I, da, bilo koje kontracepcijsko sredstvo je moralno nedopustivo, čak i ako ima kontracepcijski, a nema abortivni učinak (npr. prezervativi).

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.