Krvni ugrušci: OHK i AstraZeneca

Nisam zdravstveni djelatnik, nemam vlasničke udjele u društvima koja proizvode cjepiva ili lijekove, ali raspolažem informativnim i objektivnim znanjima o oralnoj hormonskoj kontracepciji (OHK), kao i moralnoj nedopustivosti kontracepcije i katoličkom pogledu na istu.

Želim vrlo kratko i jednostavno, nedotičući se stavova o cijepljenju, istaknuti kako je mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka prisutna i prilikom pijenja OHK, kao što je i prilikom cijepljenja cjepivom AstraZenece.

Prema trenutnim službenim podacima HZJZ-a, krvni ugrušci nakon cijepljenja AstraZenecom događaju se u malom broju i “na rijetkim lokalizacijama u narednim tjednima nakon cijepljenja. Krvni ugrušci su uglavnom zamijećeni u području glave i trbuha, a često su praćeni sniženim brojem krvnih pločica (trombocita)” (stranica HZJZ-a).

Ono što želim reći je da je zabrinutost u redu, ali mi se čini kako je ona pomalo dvolična ako se s istim žarom ne govori o OHK koja stvara veliku mogućnost embolije.

Uz visoku mogućnost i pojavu stvaranja krvnih ugrušaka, OHK ostavlja dugoročne i nepovratne (ireverzibilne, nepromjenjive) posljedice:

  • prestanak stvaranja cervikalne sluzi koja je neophodna za kretanje spermija prema jajnoj stanici (jajna stanica kreće se od jajnika prema maternici, a spermiji kroz rodnicu prema maternici i jajovodima, tj. jajnoj stanici tijekom ovulacije). Bez cervikalne sluzi koja se stvara u cervikalnim kriptama cerviksa ne može doći do začeća
  • usporava gibanje (“treperenje”) jajovoda koje pomiče jajnu stanicu prema maternici, tj. spermijima
  • stanjuje endometrij (sluznicu) maternice
  • ukoliko dođe do oplodnje, ona se, radi smanjenja gibanja jajovoda, u velikom broju događa u vanjskom dijelu jajovoda gdje se zatekne jajna stanica ➡️ novi ljudski život se, radi negibanja jajovoda, ne može spustiti u maternicu čime nastaje vanmaterična trudnoća te se poseže za pobačajem (odstranjenjem novog ljudskog života) kako bi se zaštitio majčin život – ABORTIVNI UČINAK PILULE
  • ukoliko ipak dođe do oplodnje koja rezultira spuštanjem novog ljudskog života u maternicu, u velikom broju dolazi do spontanog pobačaja (prestanka novog ljudskog života) jer je endometrij istanjen i siromašan pa se zametak ne može ugnijezditi niti biti prehranjen – ABORTIVNI UČINAK PILULE
  • moralne i duhovne posljedice

Više o OHK i njezinim štetnim posljedicama te moralnom aspektu kontracepcije: ovdje i ovdje.

Čovjek je stvoren na sliku Božju, a Bog je plodonosni kreator jer je Ljubav.

Zato spolni čin mora sadržavati otvorenost nastanku ljudskog života te ljubav između muškarca i žene kako bi čin bio potpun i moralan.

Bračni par koji koristi kontracepciju, izbacuje otvorenost životu i zato čini teški grijeh.

Bračni par koji ima problema sa začećem i koristi svaku priliku za odnos nesvjesno isto može činiti grijeh jer izbacuje ljubav, tj. slobodno sebedarje iz jednadžbe pa spolni odnos svodi na mehaničku radnju potrebnu za ostvarenje cilja: imanje djeteta. (Usput rečeno, najveće šanse za začeće su u razdoblju plodnih dana koji su nekoliko dana prije i tri dana nakon ovulacije, a vrijedi pravilo da je bitnija kvaliteta od kvantitete te se preporučuje spolni odnos svaki drugi dan).

Bolest se liječi terapijom.

Plodnost nije bolest i nemojte piti terapiju za ono što nije bolest. Nemojte si činiti fizičku i, što je još gore, duhovnu štetu.

Nemojte imati bračne odnose sa sprječavanjem nastanka života jer ćete se dovesti u situaciju plaćanja imanja djece bez bračnog odnosa (umjetna oplodnja), što je opet moralno nedopustivo.

I, da, bilo koje kontracepcijsko sredstvo je moralno nedopustivo, čak i ako ima (samo) kontracepcijski, a nema abortivni učinak (npr. prezervativi učinkovitost 85%, zaštita od HIV-a 80%, zaštita od HPV-a 0%).

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.