Louise Hay – New age suprotan katoličkom nauku

Sljedeći tekst prenosim iz knjige “New age i kršćanstvo” autora fra Josipa Blaževića, najpriznatijeg stručnjaka u Crkvi po pitanjima New age-a, joge i novih religioznih pokreta.

“Amerikanka Louise L. Hay (rođena 1926. godine), prema intervjuu što ga je 2008. godine sama dala Marku Oppenheimeru za New York Times, rođena je u siromašnoj obitelji Los Angelesa. Majka joj bila propali katolik, a otac ateist. Živjela je s nasilnim očuhom. Silovana je u petoj godini. Zbog trudnoće, s petnaest je godina napustila srednju školu bez mature, a na šesnaesti joj je rođendan novorođena djevojčica dana na usvajanje.

Seli se u Chicago i radi za preživljavanje. 1950. godine, vraća se u New York, mijenja ime i započinje karijeru kao manekenka u čemu je bila vrlo uspješna. Udala se 1954. godine za poslovnoga čovjeka koji ju je napustio nakon četrnaest godina braka. Preokret je doživjela u Crkvi religiozne znanosti ili Znanosti uma (Church of Religious Science), osnivača Ernesta Holmesa – New age organizaciji samopomoći (self-help) koja njeguje kult pozitivnih misli, a iznjedrio ju je, kao i Crkvu kršćanskoga nauka Mary Baker Eddy, pokret Nove misli (New Thought) u kojoj započinje tečaj transformacije svijesti i rehabilitacije.

‘Morala sam prepoznati dijete u sebi te raditi s tim unutarnjim djetetom. Moje unutarnje dijete trebalo je pomoć jer je još uvijek silno patilo.’

Ranih 70-ih godina, postala je svećenica u Crkvi religiozne znanosti i stekla ugled. U Iowi je studirala transcendentalnu meditaciju indijskoga gurua Maharishija Mahesha Yogija. Godine 1977. i 1978., oboljela je od raka vagine i, kako sama priča, izliječila se bez primjene konvencionalne medicine.

Godine 1976., izdala je svoj prvi bestseler (Heal Your Body), dorađen, proširen i 1984. izdan pod naslovom You Can Heal Your Life (Možete izliječiti svoj život) o metafizičkim uzrocima fizičkih bolesti, preveden na 25 jezika i objavljen u 33 zemlje.

Danas je Louise L. Hay na čelu moćne Hay House izdavačke kuće što ju je osnovala 1984. godine, a koja godišnje prodaje milijune knjiga i audiovizualnih materijala mnogih popularnih New age pisaca poput Deepaka Chopre, Doreen Virtue, Joan Borysenko i Waynea Dyera. Tiska i objave entiteta Abrahama primljene kanaliziranjem kroz medij Esther Hicks.

Godine 1985., Louise je u svojemu dnevnom boravku pokrenula skupinu za potporu muškarcima oboljelima od AIDS-a pod nazivom Hayride čiji je broj godinama premašio stotine, a za koje je otvorila posebno uređenu dvoranu na zapadu Hollywooda. Popularnost su joj podigli nastupi u Oprah Gail Winfrey Show-u povodom skrbi za oboljele od AIDS-a. Sve što spomene ili preporuči Oprah, to u Americi istoga trena postaje trend, in.

Louise L. Hay živi u San Diegu (Kalifornija). Financira kuće za zbrinjavanje žena žrtava nasilja i drugoga zlostavljanja. Popularna je autorica New age bestselera samopomoći od kojih su mnogi prevedeni i na hrvatski jezik: Moć ozdravljenja je u nama, Kako iscijeliti duh i tijelo, Volim svoje tijelo, I vi možete imati izvanredan život, Pisma Louisi, Meditacije za zdrav život, Moć žene.

Osnovno što bi trebalo znati o ovoj autorici kaže ona sama:

‘Obrazovana sam za svećenicu Crkve religiozne znanosti, ali ne pripadam crkvi. Ja sam slobodan duh.’ No, iza toga “slobodnog duha” stoji nauk izražen u svim njezinim knjigama, a koji nije katolički, nego Crkve znanosti uma: ‘Metode koje primjenjujem nisu moje vlastite. Mnoge sam naučila u Znanosti uma i to je temelj onoga što podučavam.’

Stranice njezinih knjiga vrve pojmovima New agea. Osobnoga Boga zamjenjuje neosobnim pojmovima kao što su: moć, inteligencija, viša moć, beskonačni um, univerzalna moć, unutarnja mudrost itd. Osobno je otvorena zagovornica New agea o kojemu piše:

‘Mi smo u središtu ogromne individualne i svjetske promjene. Vjerujem da je svatko od nas, izabravši da sada živi ovdje, ujedno izabrao da bude dio tih promjena, da ih sam uzrokuje, te mijenja stari način života za postojanje ispunjeno mirom i ljubavi. U “Doba Ribe” tamo smo, negdje vani, tražili svoj spas: “Spasi me. Spasi me. Molim te brini se o meni.” Sada ulaskom u “Doba Vodenjaka”, učimo pronaći spas unutar sebe samih. Mi smo ta sila koju smo tražili. Mi smo odgovorni za svoj život.’

Hay se aktivno uključila u promociju doba Vodenjaka, smatrajući da je doba Riba i kršćanstva završilo. Iz navedenoga je teksta razvidno, kao što zastupaju drugi autori New agea poput Barbare Ann Brannan, da smo ovaj život prethodno odabrali sami kako bismo bili protagonisti promjena koje se događaju, što pretpostavlja nauk o reinkarnaciji. Na drugomu mjestu, Hay to potvrđuje još eksplicitnije:

‘Svatko se od nas odlučuje inkarnirati na ovaj planet u određenom trenutku i na određenom mjestu. Odabrali smo doći ovamo da bismo naučili određenu lekciju koja će unaprijediti naš duhovni i evolucijski razvoj. Mi smo odabrali svoj spol, boju kože, zemlju i onda tražimo određeni par roditelja koji će na najbolji način ostvariti svoju ulogu prijeko potrebnu u ovom trenutku svoje reinkarnacije.’

Mada na jednomu mjestu Hay priznaje da je obučena za svećenicu Crkve religiozne znanosti, ali sebe svrstava u “duhovne nomade”, da nikome ne pripada, iz navoda je razvidno da ona citira reinkarnaciju. I to nije jedino mjesto gdje se na nju referira.

Reinkarnacija nije religiozno indiferentan pojam, nego otkriva pripadništvo istočnjačkim religijama, a kada je riječ o Louise L. Hay, New ageu. Zato kod nje nećemo susresti pojam uskrsnuća, a bilo bi to previše očekivati kada ona ionako smatra da je razdoblje kršćanstva završeno. Uostalom, i objave Abrahama koje tiska njezina izdavačka kuća, a primljene su kanaliziranjem, samo potvrđuju rečeno. Na istomu tragu Hay zastupa teozofski koncept naše umreženosti u “kozmički kompjutor” u kojemu je pohranjeno sve znanje:

‘Vjerujem da su naši umovi uvijek povezani s Jednim Beskonačnim Umom te nam je tako u svakom trenutku dostupno sve znanje i mudrost. Povezani smo s Beskonačnim Umom, Univerzalnom Moći koja nas je stvorila – svjetlom unutar sebe, svojim Višim Ja ili Unutarnjom Moći.’

Ovdje se susrećemo s holističkom paradigmom po kojoj smo svi dio jedne cjeline: ‘Povezani smo sa svime na ovom planetu i s cjelinom života. Svi smo duhovna bića, svjetlo, energija, vibracija i ljubav.’

Ovo su vječna ezoterijska učenja koja popularizira i knjiga Tajna Rhonde Byrne. Teza Byrne, kao i Hay, je ista: da kreativnim mislima možemo mijenjati materijalnu stvarnost.

Hay piše: ‘Sve što ste dosad doživjeli, odredili ste svojim mislima i uvjerenjima iz prošlosti’, zaključujući da: ‘U biti svega jest misao’. I na drugomu mjestu: ‘Svemir u potpunosti podržava svaku našu misao ili uvjerenje.

Gnostičko uporište odakle Louisa crpi svoje nadahnuće nadasve je kapitalno djelo New agea, Tečaj čuda.”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.