Krunica kao izvor snage

Dragi moji čitatelji,

nalazimo se u mjesecu listopadu. Lišće je počelo padati i svojim bojama simbolizira smirivanje, završavanje radova na poljima i vinogradima. Jako volim jesen. To je, uz proljeće, moje najdraže godišnje dobe. Ima nešto u kiši, u nostalgičnim bojama i spokojnosti prirode što odgovara mojem karakteru. Izmjenjuju se – nekada mi je jesen N1, nekada proljeće kada se sve opet budi.

Listopad i svibanju su posebno posvećeni Mariji u obliku pobožnosti. Pobožnost prvenstveno znači osobnu pažnju, sabranost i predanje Bogu u osobnoj molitvi, ali može značiti i zajednički oblik molitve. Listopadske i svibanjske pobožnosti obuhvaćaju zajedničko moljenje krunice vjernika u crkvi nakon koje slijedi sv. misa. Na taj se način potiče veće zajedništvo vjernika, međutim krunicu možete moliti i sami i odličan je izvor osobne pobožnosti.

Moć krunice je u tome što je ona i meditacija i molitva koja obuhvaća razmišljanje o Isusovu životu. Kroz radosna, žalosna i slavna otajstva prolazimo kroz Isusov život, muku i uskrsnuće. Kao i svaka molitva, krunica je upućena Bogu, meditativno usmjerena na Isusa, a pod zagovorom Gospe koja čovjeku hita u pomoć svojim moćnim zagovorom.

Molitva krunice angažira sve dimenzije čovjeka – razmatranjem otajstava aktivira duh, maštu, inteligenciju, usmjerenošću na Presveto Trojstvo i Gospin zagovor nas angažira emotivno, a ponavljanjem riječi i prebiranju zrnaca angažira nas i fizički.  Ona osnažuje čovjeka psihički, duhovno i emotivno jer pomaže u održavanju fokusa na onome što je bitno, pomaže težiti ispravnim ciljevima, čisti srce i misli te pomaže u borbi s napastima.

Vatikanski egzorcist, don Gabriele Amorth je ispračao kako je  tijekom egzorcizma, jedan njegov prijatelj čuo đavla kako govori: “Svaka Zdravo Marija je kao udarac po mojoj glavi. Kada bi kršćani znali kako je moćna krunica, to bi bio moj kraj. ”

Kaže se da ono što ne poznajemo, ne možemo ni voljeti. Krunica je često puta neshvaćena ili se smatra dosadnom jer se ZdravoMarijo moli više od 50 puta, a tu su još i Očenaši, Vjerovanje… Mislim da je to tako jer je ljudi  ne poznaju i ne znaju njezinu snagu. Tako je i s crkvenim naukom i vjerom, ljudima, mjestima… Čovjek prvo mora upoznati svoju vjeru i nauk kako bi ga mogao zavoljeti. Zato je odgoj od rođenja nezamjenjiv preduvjet. Moramo upoznati neku osobu kako bismo je zavoljeli ili znali volimo li je. Moram istražiti neko mjesto i njegove lokacije kako bismo mogli reći sviđa li nam se i želimo li tamo živjeti.

“Ako želimo biti kršćani, moramo biti Marijini. Jednom riječju, moramo priznati suštinsku, temeljnu i providonosnu vezu koja povezuje našu Gospu s Isusom, vezu koja pred nama otvara put k Njemu.”

papa Pavao VI.

Meni osobno krunica predstavlja veliku snagu – čisti mi misli i srce i pomaže mi da sve što me muči, sve za što sam zabrinuta, sve loše stvari koje se događaju na svijetu, predam Bogu i stavim pod Marijin zagovor. Pomaže mi da sve povjerenje dam Bogu jer on bdije nad onim što je stvorio i znam da zlo nikada neće nadvladati i mirnije podnesete sve životne situacije.

“Svaki put kad molimo krunicu, Evanđelje nanovo ulazi u život pojedinca, obitelji, naroda i cijelog svijeta.”

papa Franjo

Radi toga, stavljam pred vas jedan izazov 🙂

Probajte moliti krunicu svaki dan ili par puta tjedno ili jedan desetak svaki dan. Možete moliti sami, u crkvi, u obitelji, a posebno mi se sviđa molitva supružnika ili cure i dečka jer molitva učvršćuje međuljudske odnose, a pogotovo tako bitne odnose kao što je brak ili priprema za brak. Ako svoj život, brak ili druge međuljudske odnose stavite pod zaštitu nekoga većeg od nas samih kao što je Gospa ili neki svetac koji nas zagovaraju kod Boga (svaka molitva je molitva Bogu), puno ćete lakše ići kroz život i s puno više snage ćete se moći boriti s napastima. To ne znači da neće biti teško, ali u tim teškim trenucima ćete imati snage i vjere.  Možete mi povratno javiti jeste li primijetili kakvu promjenu na sebi, jeste li mirniji, sretniji, uporniji, jači…

Možete moliti i za neke nakane npr. za obitelj, za supruga/u, dečka/curu, za izbjeglice, za ratna područja, za prestanak abortusa, za prolazak ispita, za ustrajnost u predbračnoj čistoći, za zdravlje, pronalazak posla, za Papu i svećenstvo, za političare, za prijatelja, za poboljšanje odnosa u obitelji, za prihvaćanje Božje volje, za prihvaćanje vlastite odgovornosti za postupke, za oprost, za prestanak nemira i duhovnih previranja … Moram priznati da ja najčešće molim za neke nakane koje se ne tiču toliko mene i molim se za Božju volju, da mogu prihvatiti Njegovu odluku. Moliti treba uvijek, ali ako molite na nakanu koja se ne ispunjava, vjerojatno molite na krivu nakanu jer je Božja volja da vam ne da to što molite. U takvim slučajevima je bitno reći Bogu: “Budi volja Tvoja” jer On zna najbolje. Nakon puno moljenja, Bog može promijeniti odluku, ali to onda bude po onom kad Bog čovjeku kaže :”Evo, neka bude tvoja volja”, a ja baš i ne mislim da je to dobro.

NAPOMENA: Ni krunica niti neka druga pobožnost, aktivnost u crkvi i sl. ne mogu biti zamjena za misu. Misa je liturgija i većeg od toga nema jer se slavi po Kristu i s Kristom i u Kristu, a to je vidljivo i po misnom ruhu kojeg svećenik nosi samo na misi. Zamjene za propuštenu nedjeljnju misu nema.

Uputstva 🙂

Prekrižimo se i molimo Apostolsko vjerovanje.

Nakon vjerovanja se moli Oče naš, tri Zdravo Marijo i Slava Ocu.
Na tri prva zrna
1. Koji neka nam umnoži vjeru (Zdravo Marijo, milosti puna, Gospodin s tobom! Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje, Isus, koji neka nam umnoži vjeru. Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas grešnike sada i na času smrti naše. Amen)                   Gospina_Krunica
2. Koji neka nam učvrsti ufanje
3. Koji neka nam usavrši ljubav

Radosna otajstva krunice:
Mole se ponedjeljkom i subotom, a može i četvrtkom.
1. Koga si, Djevice, po Duhu Svetom začela (Zdravo Marijo, milosti puna, Gospodin s tobom! Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje, Isus, koga si,Djevice, po Duhu Svetom začela. Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas grešnike sada i na času smrti naše. Amen)
2. Koga si, Djevice, Elizabeti u pohode nosila
3. Koga si, Djevice, rodila
4. Koga si, Djevice, u hramu prikazala
5. Koga si, Djevice, u hramu našla

Žalosna otajstva krunice:
Mole se utorkom i petkom.
1. Koji se za nas krvavim znojem znojio (Zdravo Marijo, milosti puna, Gospodin s tobom! Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje, Isus, koji se za nas krvavim znojem znojio. Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas grešnike sada i na času smrti naše. Amen)
2. Koji je za nas bičevan bio
3. Koji je za nas trnjem okrunjen bio
4. Koji je za nas teški križ nosio
5. Koji je za nas raspet bio

Slavna otajstva krunice:
Mole se srijedom i nedjeljom.
1. Koji je od mrtvih uskrsnuo (Zdravo Marijo, milosti puna, Gospodin s tobom! Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje, Isus, koji je od mrtvih uskrsnuo. Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas grešnike sada i na času smrti naše. Amen)
2. Koji je na nebo uzašao
3. Koji je Duha Svetoga poslao
4. Koji je tebe, Djevice, na nebo uzeo
5. Koji je tebe, Djevice, na nebu okrunio

Otajstva svjetla krunice:
Mole se četvrtkom.
1. Koji je na rijeci Jordanu kršten bio. (Zdravo Marijo, milosti puna, Gospodin s tobom! Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje, Isus, koji je na rijeci Jordan kršten bio. Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas grešnike sada i na času smrti naše. Amen)
2. Koji nam se na svadbi u Kani objavio.
3. Koji nam je kraljevstvo Božje navijestio i na obraćenje nas pozvao.
4. Koji se na gori preobrazio i svoju nam slavu objavio.
5. Koji nam se u otajstvu euharistije darovao.

U posebnim razdobljima kroz godinu, mole se samo jedna otajstva nevezano za dan. U došašću i nakon Božića se mole samo radosna, u korizmi se mole samo žalosna otajstva, od Uskrsa do Duhova samo slavna.

 Na početku i na kraju krunice:
“O, Isuse, to je tebi za ljubav, za obraćenje grešnika i kao naknada za uvrede, koje se nanose Bezgrešnom Srcu Marijinu.”
Poslije svake desetice:
“O, moj Isuse, oprosti nam naše grijehe, očuvaj nas od paklenoga ognja i dovedi u raj sve duše, osobito one kojima je najpotrebnije tvoje milosrđe.”
Na kraju svega:
Zdravo, Kraljice, Majko milosrđa, živote, slasti i ufanje naše, zdravo! K tebi vapijemo prognani sinovi Evini. K tebi uzdišemo, tugujući i plačući u ovoj suznoj dolini. Svrni, dakle, zagovornice naša, one svoje milostive oči na nas te nam poslije ovoga progona pokaži Isusa, blagoslovljeni plod utrobe svoje.
O blaga, o mila, o slatka djevice Marijo!

Do čitanja,

🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.