Krunica kao izvor snage 🎙️🎞️

Nalazimo se u mjesecu listopadu.

Lišće je počelo padati i svojim bojama simbolizira smirivanje, završavanje radova na poljima i vinogradima.

Listopad i svibanj posebno su posvećeni Mariji u obliku pobožnosti. Pobožnost prvenstveno znači osobnu pažnju, sabranost i predanje Bogu u osobnoj molitvi, ali može značiti i zajednički oblik molitve. Listopadske i svibanjske pobožnosti obuhvaćaju zajedničko moljenje krunice vjernika u crkvi nakon koje slijedi sv. misa jer se na taj način potiče veće zajedništvo vjernika. Osim toga, krunicu možete moliti i sami te je odličan izvor osobne pobožnosti, a najbolje je kad župe mole krunicu prije svete mise cijelu godinu.

Moć krunice je u tome što je ona i meditacija i molitva koja obuhvaća razmišljanje o Isusovu životu. Ona je Kristocentrična molitva.

Kroz radosna, žalosna i slavna otajstva prolazimo kroz Isusov život, muku i uskrsnuće. Kao i svaka molitva, krunica je upućena Bogu, meditativno usmjerena na Isusa, a pod zagovorom Gospe koja čovjeku hita u pomoć svojim moćnim zagovorom. Kako je i meditacija, ujedno je i vježba koncentracije i sabranosti.

Molitva krunice angažira sve dimenzije čovjeka – razmatranjem otajstava aktivira duh, maštu, inteligenciju; usmjerenošću na Presveto Trojstvo i Gospin zagovor angažira nas emotivno, a ponavljanjem riječi i prebiranjem zrnaca angažira nas i fizički. Ona osnažuje čovjeka i psihički (emotivno) i duhovno jer pomaže u održavanju fokusa na onome što je bitno, pomaže težiti ispravnim ciljevima, čisti srce i misli te pomaže u borbi s napastima.

Vatikanski egzorcist, don Gabriele Amorth, ispračao je kako je tijekom egzorcizma jedan njegov prijatelj čuo đavla kako govori: “Svaka ZdravoMarija je kao udarac po mojoj glavi. Kada bi kršćani znali kako je moćna krunica, to bi bio moj kraj. ”

Krunica je često puta neshvaćena ili se smatra dosadnom jer se Zdravo, Marijo moli više od 50 puta, a tu su još i Očenaši, Vjerovanje … Mislim da je to tako jer je ljudi ne poznaju i ne znaju njezinu snagu. Tako je i s crkvenim naukom i vjerom, ljudima, mjestima … Čovjek prvo mora upoznati svoju vjeru i nauk kako bi ga mogao zavoljeti. Zato je odgoj od rođenja nezamjenjiv preduvjet. Moramo upoznati neku osobu kako bismo je zavoljeli ili znali volimo li je. Moramo istražiti neko mjesto i njegove lokacije kako bismo mogli reći sviđa li nam se i želimo li tamo živjeti. Iskreno govoreći, kada govorimo o Bogu, postoji izuzetak s kojim se možda neki vjernici ne bi složili, ali to je moj stav: mislim da čovjek uopće nema pravo odlučivati treba li ili ne treba voljeti Boga. Nekako mi to zvuči drsko s naše strane.

“Ako želimo biti kršćani, moramo biti Marijini. Jednom riječju, moramo priznati suštinsku, temeljnu i providonosnu vezu koja povezuje našu Gospu s Isusom, vezu koja pred nama otvara put k Njemu.”

papa Pavao VI.

Meni krunica predstavlja veliku snagu – čisti mi misli i srce te mi pomaže da sve što me muči, sve za što sam zabrinuta, sve loše stvari koje se događaju na svijetu, predam Bogu i stavim pod Marijin zagovor. Pomaže mi da svoje povjerenje iznova dam Bogu jer on bdije nad onim što je stvorio, znam da zlo nikada neće nadvladati i mirnije podnesemo sve životne situacije.

“Svaki put kad molimo krunicu, Evanđelje nanovo ulazi u život pojedinca, obitelji, naroda i cijelog svijeta.”

papa Franjo

Radi toga, stavljam pred vas jedan izazov.

Probajte moliti krunicu svaki dan ili par puta tjedno ili jedan desetak svaki dan. Možete moliti sami, u crkvi, u obitelji, a posebno mi se sviđa molitva supružnika ili cure i dečka jer molitva učvršćuje međuljudske odnose, a pogotovo tako bitne odnose kao što je brak ili priprema za brak. Ako svoj život, brak ili druge međuljudske odnose stavite pod zaštitu nekoga većeg od nas samih kao što je Gospa ili neki svetac koji nas zagovaraju kod Boga (svaka molitva je molitva Bogu), puno ćete lakše ići kroz život i s puno više snage ćete se moći boriti s napastima. To ne znači da neće biti teško, ali u tim teškim trenucima imat ćete snage i vjere te ćete biti najradosnija osoba na svijetu.

Moram priznati da ja najčešće molim za neke nakane koje se ne tiču toliko mene i molim se za Božju volju, da mogu prihvatiti Njegovu odluku, da mi da snage živjeti po Njegovom smislu ili da mi prosvijetli pamet kako bih mogla biti bolja osoba. Moliti treba uvijek, ali ako molite na nakanu koja se ne ispunjava, vjerojatno molite na krivu nakanu jer je Božja volja ne dati to što molimo ili još ne dati. U takvim slučajevima je bitno reći Bogu: “Budi volja Tvoja” jer On zna najbolje. Nakon puno moljenja, Bog može promijeniti odluku, ali to onda bude po onom kad Bog čovjeku kaže :”Evo, neka bude tvoja volja”, a ja baš i ne mislim da je to dobro.

Nisam tip osobe koja ima puno krunica ili mislim da broj krunica nešto govori o osobi. Imam drvenu koju sam dobila na poklon hodočasnice koja je bila u Jeruzalemu. Nju prenosim iz torbe u torbu i u ruksak kad idem u prirodu. Ako zaboravim krunicu, ne stvaram paniku oko toga. Imamo deset prstića i to je to 👐, iako volim prebirati po krunici i taj osjećaj zrnaca pod prstima.

NAPOMENA: Ni krunica niti neka druga pobožnost, aktivnost u crkvi, duhovna obnova, grupa, aktivnost molitvene zajednice i sl. ne mogu biti zamjena za misu. Misa je liturgija i većeg od toga nema jer se slavi po Kristu i s Kristom i u Kristu, a to je vidljivo i po misnom ruhu kojeg svećenik nosi samo na misi. Nema zamjene za propuštenu nedjeljnu misu. Jedino molitva časoslova ima dimenziju liturgijskog čina, ali za laika ni ona nije zamjena. Umjesto časoslova kojeg moraju moliti svećenici, redovnici i redovnice, laici mogu moliti Lectio divina, tj. katoličku meditaciju.

Molitva krunice:

Znak križa: U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen

Vjerovanje (na križ krunice): Vjerujem u Boga, Oca svemogućega,
Stvoritelja neba i zemlje.
I u Isusa Krista, Sina njegova jedinoga,
Gospodina našega
koji je začet po Duhu Svetom,
rođen od Marije Djevice,
mučen pod Poncijem Pilatom,
raspet, umro i pokopan;
sašao nad pakao;
treći dan uskrsnuo od mrtvih;
uzašao na nebo,
sjedi o desna Boga Oca svemogućega;
odonud će doći suditi žive i mrtve.
Vjerujem u Duha Svetoga,
svetu Crkvu katoličku, općinstvo svetih,
oproštenje grijeha,
uskrsnuće tijela i život vječni. Amen.

Očenaš (na prvo zrnce): Oče naš, koji jesi na nebesima, sveti se ime Tvoje, dođi kraljevstvo Tvoje, budi volja Tvoja, kako na nebu, tako i na zemlji. Kruh naš svagdanji daj nam danas i otpusti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima našim i ne uvedi nas u napast nego izbavi nas od zla. Amen

Tri Zdravo Marije

Na tri zrna tri Zdravo Marije:
1. Koji neka nam umnoži vjeru (Zdravo, Marijo, milosti puna, Gospodin s tobom! Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje, Isus, koji neka nam umnoži vjeru. Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas grešnike sada i na času smrti naše. Amen)

Gospina_Krunica

2. Koji neka nam učvrsti ufanje
3. Koji neka nam usavrši ljubav

Slava Ocu: Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu. Kako bijaše na početku, tako i sada i vazda i u vijeke vjekova. Amen

Nakon uvoda koji je uvijek isti, mole se otajstva pojedinog dana po shemi: Očenaš, Zdravo Marijo 10x, Slava Ocu, O moj Isuse.

Radosna otajstva krunice:
Mole se ponedjeljkom i subotom, a može i četvrtkom (meni je ostala navika da je nekad molim i četvrtkom)
1. Koga si, Djevice, po Duhu Svetom začela (Zdravo Marijo, milosti puna, Gospodin s tobom! Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje, Isus, koga si, Djevice, po Duhu Svetom začela. Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas grešnike sada i na času smrti naše. Amen)
2. Koga si, Djevice, Elizabeti u pohode nosila
3. Koga si, Djevice, rodila
4. Koga si, Djevice, u hramu prikazala
5. Koga si, Djevice, u hramu našla

Žalosna otajstva krunice:
Mole se utorkom i petkom
1. Koji se za nas krvavim znojem znojio (Zdravo Marijo, milosti puna, Gospodin s tobom! Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje, Isus, koji se za nas krvavim znojem znojio. Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas grešnike sada i na času smrti naše. Amen)
2. Koji je za nas bičevan bio
3. Koji je za nas trnjem okrunjen bio
4. Koji je za nas teški križ nosio
5. Koji je za nas raspet bio

Slavna otajstva krunice:
Mole se srijedom i nedjeljom
1. Koji je od mrtvih uskrsnuo (Zdravo Marijo, milosti puna, Gospodin s tobom! Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje, Isus, koji je od mrtvih uskrsnuo. Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas grešnike sada i na času smrti naše. Amen)
2. Koji je na nebo uzašao
3. Koji je Duha Svetoga poslao
4. Koji je tebe, Djevice, na nebo uzeo
5. Koji je tebe, Djevice, na nebu okrunio

Otajstva svjetla krunice:
Mole se četvrtkom
1. Koji je na rijeci Jordanu kršten bio (Zdravo Marijo, milosti puna, Gospodin s tobom! Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje, Isus, koji je na rijeci Jordan kršten bio. Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas grešnike sada i na času smrti naše. Amen)
2. Koji nam se na svadbi u Kani objavio.
3. Koji nam je kraljevstvo Božje navijestio i na obraćenje nas pozvao.
4. Koji se na gori preobrazio i svoju nam slavu objavio.
5. Koji nam se u otajstvu euharistije darovao.

Poslije svake desetice:
“O, moj Isuse, oprosti nam naše grijehe, očuvaj nas od paklenoga ognja i dovedi u raj sve duše, osobito one kojima je najveća potreba Tvoga milosrđa.”

Na kraju krunice:
“O, Isuse, ovo je tebi za ljubav, za obraćenje grješnika i kao naknada za uvrede koje se nanose Bezgrešnom Srcu Marijinom.”

Na kraju svega:
Zdravo, Kraljice, Majko milosrđa, živote, slasti i ufanje naše, zdravo! K tebi vapijemo prognani sinovi Evini. K tebi uzdišemo, tugujući i plačući u ovoj suznoj dolini. Svrni, dakle, zagovornice naša, one svoje milostive oči na nas te nam poslije ovoga progona pokaži Isusa, blagoslovljeni plod utrobe svoje.
O blaga, o mila, o slatka djevice Marijo!

Nakon “Zdravo, Kraljice”, ja molim i “Pod obranu se tvoju utječemo” te “Presveto Srce Isusovo” jer tako molimo u našoj obiteljskoj molitvi.

“Pod obranu se tvoju utječemo, sveta Bogorodice. Ne odbij nam molbe u potrebama našim, nego nas od svih pogibelji uvijek oslobodi. Djevice slavna i blagoslovljena, Gospođo naša, Posrednice naša, Zagovornice naša! Sa svojim nas Sinom pomiri, svojem nas Sinu preporuči, svojem nas Sinu izruči.”

Moli za nas sv. Bogorodice. Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

“Presveto Srce Isusovo, izvore svakoga dobra. Ja Ti se klanjam, vjerujem u Te, ufam se u Te, ja Te ljubim i kajem se za sve svoje grijehe. Tebi poklanjam ovo moje siromašno srce. Učini ga poniznim, strpljivim, čistim i da u svemu odgovara Tvojim željama. Daj, o dobri Isuse, da ja živim u Tebi i Ti u meni. Štiti me u opasnostima, tješi me u nevoljama i žalostima, udijeli mi zdravlje tijela, blagoslovi sav moj rad i daj mi milost svete smrti. Amen.”

Presveto i slavno Srce Isusovo. Smiluj nam se 3x

Smiluj nam se Isuse da te sve više i više ljubimo i da živimo u Tvojoj svetoj ljubavi do smrti.

Prečisto Srce Marijino. Budi naše spasenje.

U posebnim razdobljima kroz godinu, mogu se moliti samo jedna otajstva nevezano za dan. U došašću i Božićnom vremenu mogu se moliti samo radosna, u korizmi samo žalosna, a od Uskrsa do Duhova samo slavna otajstva. Zaboravila sam spomenuti da se u ovakvoj podjeli nedjelja ne mijenja – ona je uvijek slavna jer slavimo uskrsnuće Isusovo, pa i u korizmi. Nećete pogriješiti ako se držite uobičajenog rasporeda i u tim razdobljima, a tako će vam možda biti i najpreglednije.

2 misli o “Krunica kao izvor snage 🎙️🎞️

 1. Moja velika hvala na ovoj dragocjenoj molitvi krunice,Mariji ,majci božjoj koja razvezuje čvorove…
  Blagoslivljam svakodnevno onoga ko je bio početnik ideje,a u onoga ko me je uvrstio u lanac molitve SVETE krunice.
  Žalosti me samo,da sam na toliko adresa uputila molbu za širenjem molitve,a do sada mi se niko nije javio,da se zahvali na preporodu u duši…
  Neka vas dragi bog i majka božja nagradi za ova djela.
  Blagoslovio nas sve griješiti,dragi Bog.

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.