O muško-ženskim odnosima… #integritet

Dragi moji čitatelji,

ovim postom nas sve želim podsjetiti na našu vrijednost, važnost, bitnost u Božjim očima. Želim nas podsjetiti da svatko od nas ima neprocjenjivu vrijednost, svatko od nas ima svoje mjesto u Božjim planovima i pozvani smo na ovaj svijet kako bismo dali doprinos upravo onime što jesmo.

Svi imamo jedno važno zajedničko svojstvo, a to je da smo djeca Božja, da smo stvoreni na Njegovu sliku. Ako smo djeca Božja, znači da naš život nije slučajnost, naše odgovornosti, talenti, zadaci nisu slučajni, naš spol nije slučajan, a to znači i da nikada nismo i nikada nećemo biti sami. Imamo smisao, savjest, mudrost, razum, jakost, znanje, pobožnost, strah Božji, savjet koji nam pomažu u donošenju ispravnih odluka, činjenju ispravnih stvari i oblikovanju smislenog, ispunjenog života.

S druge strane, imamo talente, sposobnosti, preferencije, motivaciju i nadahnuća  po kojima se razlikujemo, po kojima smo jedinstveni i uz pomoć kojih trebamo dati doprinos dobru na svijetu. Doprinos kojeg svatko od nas može/treba i kojeg je pozvan dati je jedinstven. Nitko drugi ne može dati isti doprinos kao mi, a ni mi ne možemo dati isti doprinos kao netko drugi. Možemo se baviti istim temama i područjima, ali svatko od nas istim temama pristupa drugačije i svatko ima drukčije sposobnosti za bavljenje istim temama.

Neki dan sam naišla na ova dva videa u nastavku. U jednom je poruka za žene, a u drugom za muškarce. Isječci su mi se jako svidjeli jer su ohrabrujući i podsjećaju nas koliko smo vrijedni. Podsjećaju nas da smo vrijedniji od najvrijednije stvari na svijetu bez obzira jesmo li prvaci, lideri, neprimijećeni, niski, visoki, popularni, nepopularni, podsjećaju nas da smo toliko vrijedni da je za nas vrijedno umrijeti, podsjećaju nas da je Isus umro za nas jer nas ljubi više od ičega i zato što smo vrijedniji od ičega.

Nema časopisa, novina ili portala koji ne pišu o muško-ženskim odnosima i nesporazumima. Većina autora pokušava “dokazati” da muškarci i žene razmišljaju jednako, odnosno da žene mogu razmišljati i donositi neke odluke kao muškarci i da će tako moći normalno funkcionirati, da se neće zamarati s puno pitanja te da muškarci mogu funkcionirati kao žene. E, pa to nije točno! Drugi se autori čude kako dolazi do muško-ženskih neporazuma jer smo, kao slični. Ti autori se vesele znanstvenim potvrdama da muški i ženski mozak stvarno različito funkcioniraju kao da to samo po sebi nije jasno ili kao da tako nismo namjerno stvoreni.

Muškarci i žene ne funkcionirraju na isti način jer inače ne bismo bili u dva spola. Spol određuje naše ponašanje i ima nezamjenjivu ulogu u oblikovanju naše osobnosti. Radi toga, muškarci i žene različito reagiraju u istim ili sličnim situacijama. Ja u toj činjenici vidim prednost, ali i veliku odgovornost. Super je što muško i žensko imaju različite zakonitosti ponašanja, nadopunjuju jedno drugo, komplementarni su jedno drugome te samo tako mogu tvoriti istinsku cjelinu. Iz toga proizlazi i velika odgovornost za razumijevanje ponašanja osobe drugog spola te puno truda kako bi se drugu osobu shvaćalo i prihvaćalo u njezinoj punini, tj. punom značenju.

Dragi moji čitatelji, to stalno moramo imati na pameti. Stvarati neku lažnu jednakost u načinu funkcioniranja je pogrešno, a i nemoguće jer taj pokušaj demantira i sama biologija. Ono što možemo i na što smo pozvani je pomoći prijatelju/prijateljici/suprugu/supruzi/dečku/curi u izgradnji poštovanja prema samome sebi i prema drugome, a to će onda dovesti i do odnosa vrijednog divljenja.

Na žene drukčije utječe kada vide zgodnog muškarca, nego kada muškarac vidi zgodnu ženu. To je činjenica koju mnogi zaboravljaju ili iskorištavaju, odnosno misle da to nije njihov problem ili odgovornost. Ako znamo da svojim ponašanjem ili oblačenjem možemo potaknuti nešto ružno u drugoj osobi, a što će osobu odvesti na krivi put, onda je i naša odgovornost da se borimo protiv toga, da ne dovodimo drugu osobu u napast, nego da joj pomognemo na putu kako bi zajedno mogli biti prava cjelina. Naravno da je svatko odgovoran za svoje ponašanje, ali radi toga ne prestaje naša odgovornost. Kako možemo tražiti da nas netko poštuje ako svojim ponašanjem i oblačenjem ne tražimo poštovanje, nego nešto sasvim suprotno? To je kao kad pjevaš o poštovanju i kako su muškarci grozni i da su životinje, a u spotu se pojavljuješ polugola. Nema logike.

Također, različite su napasti i slabosti s kojima se nose žene od slabosti i napasti s kojima se nose muškarci. Napast žene napada na području samopouzdanja, u osjećaj manje vrijednosti, da nije dovoljna, dovoljno lijepa, zabavna, pametna, vrijedna, da nije prava žena, dok muškarce napast više napada na području prehranjivanja obitelji, straha da neće biti dobri očevi, da neće moći prehraniti obitelj, bludnosti. Zato jedni drugima moramo pomoći u svladavanju tih napasti.

Drage moje žene, budite dostojanstvene, ženstvene, dame, ljupke, graciozne, pristojne. Budite prave žene kojima je stalo uza sebe imati pravog muškarca koji će se prema vama ponašati onako kako jedna istinska žena i zaslužuje. S druge strane, lijepo ponašanje se uči i zaslužuje, a naša je uloga da svojim ponašanjem, izgledom i oblačenjem potičemo ono najbolje u muškarcu. Nemojmo narušavati naše dostojanstvo i ljepotu krivim i ispraznim potezima koje nas vode na krivi put, krive odnose, loše međuljudske odnose koji će rezultirati samo ranama, nepovjerenjem, generaliziranjem. Nemojte se bojati biti prave, istinske žene, tražiti poštovanje, postaviti granice jer ćete samo na taj način zaslužiti poštovanje i tretman dostojan slike Božje. Naravno, poštovanje i tretman dostojan slike Božje zaslužuje i druga strana. Nije dovoljno znati samo svoja prava, nego i odgovornosti, a o njima se jako malo priča, točnije – ne priča!

Dragi muškarci, misli, stav i ponašanje se oblikuju, uređuju i izgrađuju. Za to je potrebno puno truda, ali zakonom postupnosti, korak po korak se svaki dan ostvaruje napredak. Izgrađujte svoje misli i ponašanje tako da u ženama vidite nebo, a ne objekte. Budite džentlmeni, kavaliri i ponašajte se prema ženama s poštovanjem, tretirajte ih kao dame pa čak i kada, ponekad i neka žena, to možda svojim ponašanjem ne pokazuje ili mislite da ne zaslužuje.

Muško-ženski odnosi su zanimljiva stvar. Nismo suprotstavljeni jedni drugima niti smo stvoreni da ratujemo jedni protiv drugih. Međuljudski odnosi se pretvore u rat kada su postavljeni na krivim temeljima pri čemu su na postolju dva “božanstva” koja, kada padnu s postolja, ruše sve. Stvoreni smo da se nadopunjujemo u istinskom značenju i pomognemo jedno drugome na putu za nebo. To je pravi smisao veze i braka. Ako te već početna faza upoznavanja ili veze ne usmjerava prema nebu, nego iz tebe izvlači ono najgore pa uništavaš i sebe i osobu s kojom si u vezi, to je pogrešno, nema smisla i tako ne treba biti.

Pogledajte, stvarno je ohrabrujuće 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.