Teologija tijela VII/Theology of Body VII

Iako je tema dio mene i mojih stavova, ja sam samo vjernik laik te nisam u potpunosti kompetentna niti imam nadležnost prenositi ovako važan nauk pa će članci ove tematike, radi što točnije interpretacije, stručnijeg tumačenja i važnosti teme, biti bazirani na predavanjima don Damira Stojića, studentskog kapelana.

S don Damirovim dopuštenjem, koristit ću njegova pretipkana predavanja, s time da može doći do manjka vjerodostojnosti radi slobode interpretacije.

Za sve nejasnoće, pitajte svećenika, duhovnika, teologa ili konzultirajte knjige Ivana Pavla II. “Muško i žensko stvori ih” te “Ljubav i odgovornost”, kao i sve dokumente KC.

“Bavit ćemo se ulogama muškarca i žene.

Prorok

Što muškarac, u biblijskom smislu, znači u obitelji?

Svaki je židovski muškarac bio prorok, kralj i svećenik u svojoj obitelji. Svaki.

Svaki muškarac je bio kralj u svom plemenu i obitelji. On je bio onaj koji brani, koji štiti i koji skrbi.

Proroci u Starom zavjetu su bili oni koji su ulijevali nadu, koji su vidjeli ono što drugi nisu mogli vidjeti. Proročka uloga je jako važna u obitelji! Mislim da je muževljeva, muškarčeva uloga u obitelji zaista proročka.

Svećenik

U Starom zavjetu, svećenici su oni koji su prinosili žrtve i predvodili u molitvi. Spustimo to na razinu obitelji: muž i otac je onaj koji bi trebao predvoditi molitvu. Tobija je predvodio molitvu, ne Sara!

Kad muškarac, muž, otac moli, prisutno je dvostruko djelovanje na djecu! Svaki muškarac bi trebao vršiti svećeničku, proročku i kraljevsku ulogu u svojoj obitelji.

Kralj

Kad čitate Biblijunađite tekst kad su Šaul, David i Salomon (dok su još bili pri sebi jer su kasnije svi poludjeli) bili pravi kraljevi, kad su bili spremni položiti svoj život za svoj narod, kad je David predvodio vojsku, kad je uzeo kamen i stao pred Golijata.

Pročitajte molitvu koju moli prije toga: ‘Ti si povrijedio Jahvu i zato ćeš platiti. Ti si povrijedio moj narod, zaručnicu moju i zato ćeš platiti. Ja ću sad, ako treba, i poginuti za to.’ To je kralj! Onaj koji je spreman dati život!

Što se dogodi kad muškarac ne uspije ispuniti svoju duhovnu ulogu, odnosno kada ne bude onaj koji podsjeća (zakar) – prorok, kralj i svećenik?

Ako ne uspije u tome, nadomjestak mu postaje dominacija, kontrola, nasilje – da pokaže tko je “kralj”!

To se stvarno vidi u današnja vremena, stalno se događa.

Kad muškarac u duhovnom smislu nije prorok, kralj i svećenik, kaže: ‘Što me briga? To će žena, ona će moliti.’ Ili kontrolira ženu, agresivan je, pokazuje dominaciju. To je krivo, to je gluma. Time, u katoličkom smislu, pokazuje nešto što on nije.

Naravno da to neće uvijek uspjeti, ali Isus nas poziva da živimo ideale! Svaki muškarac, općenito, bi trebao moći reći – ‘ovo je tijelo moje’.

Zašto je Isus Krist bio pravi muškarac? Jer je bio prorok, svećenik i kralj! Dao je svoj život za svoj narod.

ŽENA

Žena je negeba i ona bi trebala biti otvorena prema Božjoj ljubavi i prema muževljevoj ljubavi.

Postoji ogroman problem kod nekih djevojaka: one odbijaju pravu ljubav, ne dopuštaju da ih dečki vole! Cure koje imaju fantastične dečke koji će sve za njih napraviti, učinit će sve da ih ostave! Zašto?

Svaka se cura dubinski boji da će je on povrijediti ako se otvori, ako bude prava negeba. Vjerojatno joj se to već i dogodilo. Tako ona govori svakom: ‘E, nećeš me i ti povrijediti’ i odbija ga! Kad naiđe dobar mladić, ona ga gazi.

To se zove sukob spolova i vrlo je prisutan (nažalost). Djevojka koja je već povrijeđena kaže: ‘E, nećeš ti mene povrijediti!’ pa pusti dečka da se malo zainteresira. Kad se zagrije, onda ga zgazi pa se onda on, tako povrijeđen, osvećuje onoj sljedećoj i tako dalje…

To je katastrofa! Identitet žene je taj da je otvorena za Božju ljubav, a u čemu je njezin grijeh? Zatvorila se Božjoj ljubavi i umjesto primanja dara, ona otima, ona grabi u Edenskom vrtu.

Ivan Pavao II. je išao dotle da je rekao kako je u duhovnom boju, u duhovnom smislu, postojao jedan lezbijski čin jer, što je Eva radila?

Ona je davala!  U svakom odnosu je muškarac onaj koji treba davati, a žena primati. Eva grabi i to je protuprirodno. U duhovnom smislu, Eva je išla protiv svoje prirode, ona je grabila i davala, a nije primala.

Što se danas događa? Cure otimaju, grabe, umjesto da puste muškarca čija je to uloga.

Zašto se to događa?

Jer to sotona upravo želi pobrkati – čini muškarce feminiziranima. To nije bezazleno. Brkanje uloga u ovom području je pogubno!

Kako žena nadomješta svoj pad?

1. Može biti totalno frigidna, hladna, odbijati svakog muškarca i, nažalost, pozivati se na lažno djevičanstvo što je posljedica toga što ne voli muškarce. To ne znači da je takva žena lezbijka, nego ne može podnijeti muškarce.

2. Drugi ekstrem je žena koja je otvorena svakome na krivi način. Nećemo nikome suditi jer takva djevojka, zapravo, pati.

Evo, to se događa kad muškarac pati i kad žena pati.

Koja je savršena žena? Gospa!

Što je Gospa rekla anđelu Gabrielu? ‘Neka mi bude!’ Ona je bila otvorena, negeba. ‘Neka mi bude po tvojoj riječi.’ Savršena komplementarnost!

Pomoć u sedam koraka

Sedam koraka koji mogu pomoći u ovom području. Mislim da glavnu ulogu u ovome imaju muškarci:

  1. Znanje – treba znati našu teologiju. Uzmite katekizam i razgovarajte o tome
  2. Ovo se odnosi najviše na muškarce – ne igrati se grijehom! Što se tiče požude, pornografija je golem problem, osobito kod muškaraca. Kad krene požuda, odmah je režite u korijenu, zazivajte krv Kristovu, anđela Mihaela
  3. Ništa ne skrivati od svjetla Kristova. Ispovijed je super. Ništa ne treba skrivati od Krista. Treba iznijeti najmračnije stvari pred Njim
  4. Sebe vježbati i disciplinirati u djelima pokore da vladaš sobom. Mrtvljenje je jako bitno u svemu! Probaj! Uskrati si pušenje, kladionicu, alkohol, izlaske, čak i one stvari koje po sebi nisu loše, nego neutralne zato da možeš reći: ‘Ja vladam sobom! ‘ Tko može to reći za sve stvari? Onaj koji je kralj, svećenik i prorok! Onaj koji vlada sobom. Kakav je tvoj DA ako ne možeš reći NE? Nikakav! Pravi muškarac je onaj koji može reći NE.
  5. Klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom pravom istinskom muškarcu, Isusu Kristu
  6. Pobožnost pravoj ženi, Blaženoj Djevici Mariji.                                                                                                                                      Dečki, znate li zašto mi muškarci volimo gledati žene? Svaki muškarac voli gledati žene i tko kaže da ne voli, vjerojatno laže. Zašto volimo gledati žene? Jer je svaka žena paradigma neba! Tako uči naša teologija. Zato svaki muškarac svoju ženu treba gledati kao nebo, kao paradigmu Crkve, a muž ženi treba biti paradigma Isusa. Krist je dao svoj život za svoju Crkvu i prolio je krv – tako i muž treba za svoju ženu. Kao što Crkva ljubi Krista, tako i žena treba ljubiti muža. To je obostrano.
  1. Tražiti oproštenje za sebe, dakle oproštenje od drugih za ono što smo pogriješili, za prijašnje grijehe i prijestupe.

Dakle: steći znanje, ne igrati se grijehom, nego se odmah boriti protiv požude, ne skrivati ništa od svjetla Kristova, a to znači ispovijedati se, sebe vježbati i disciplinirati u djelima pokore, klanjati se pred Presvetim, vršiti pobožnost Blaženoj Djevici Mariji i tražiti oproštenje od drugih.

Savjet+: Svake prve srijede u mjesecu, molite i postite za svoju ženu. Zašto?

Jer se ne borimo protiv krvi i mesa!

Ako netko uđe, provali u vašu kuću, vi ćete se boriti, tući, braniti, čuvati i štititi!

A kad nešto napada vašu ženu, obitelj, to nije od krvi i mesa.

Sotona nema tijela. Kako on napada? Duhovno! I kakva mora biti borba protiv njega? Duhovna! A koja je duhovna borba najjača? Post.

Zato predlažem muževima, očevima: Postite za svoje žene, prve srijede u mjesecu! Zašto srijeda? To je sredina tjedna, kad još ima do kraja tjedna dovoljno vremena i kad je već svima dosta svega. Predlažem dečkima i muškarcima da duhovno štite svoje žene. To će biti jako teško, ali su plodovi neprocjenjivi.”

*ovo je bio zadnji dio teologije tijela. Cjeline su veće radi bolje povezanosti tema

Samo hrabro,

🙂

(Suvišna) napomena: katolički nauk o spolnosti je potrebno razlikovati od puritanizma i frigidnosti koji dovode do problema s intimnošću u braku te od protestantske teologije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.