Veliki tjedan u dvije minute

Objavljeno: 24.03.2016.

Cjelivat ću, Gospodine, svete rane Tvoje da izliječiš, o, premnoge rane duše moje!
Cjelivat ću, Gospodine, rane ruku Tvojih u naknadu za nedjela grešnih ruku mojih!
Cjelivat ću, Gospodine, rane nogu Tvojih da oprostiš sva bespuća grešnih nogu mojih!
Cjelivat ću, Gospodine, rane glave Tvoje da očistiš sve opake misli glave moje!
Cjelivat ću, Gospodine, ranu boka Tvoga i predat’ se za sve vijeke srcu Boga moga!


Na Veliki četvrtak slavimo misu ustanovljenja sv. Euharistije i svećeničkog reda uz primjenu nove zapovijedi ljubavi koja se očituje pranjem nogu. S obzirom da na Veliki petak nema mise, dovoljna količina posvećenih hostija se sprema u pokrajnji (ne glavni) tabernakul ili kapelu i pri tome se pjeva himan “Usta moja” (“Divnoj dakle”) uz klanjanje. Oltar se ogoljuje – skidaju se svi ukrasi i time završava misa bez završog blagoslova. U župama se organizira klanjanje Presvetom i Getsemanska ura – bdijenje s Isusom od 23-24h ili u neko drugo dogovoreno vrijeme. Zvona prestaju zvoniti i ne sviraju se orgulje i dr. instrumenti (pjeva se bez glazbene pratnje) sve do Velike subote kada zvona i sviranje kreću s pjevanjem Slave (koja se ne pjeva i ne moli tijekom korizme).

Na Veliki petak nema mise (jedini dan u godini), nego sudjelujemo na obredima:

  • čitanja muke
  • cjelivanja rana na križu te
  • sv. Euharistije
  • prije cjelivanja križa moli se sveopća molitva u kojoj se molimo za našu svetu Crkvu, Papu i sve članove Crkve, ali i za druge kršćane, kao i za one koji nisu kršćani i za one koji ne priznaju Boga
  • svećenici, biskupi, kardinali i Papa na početku obreda Velikog petka naprave čin prostracije što predstavlja jedan oblik stava molitve koji se primjenjuje u najsvečanijim trenutcima – iskazuje se poštovanje Bogu ležanjem na tlu pred oltarom licem prema dolje te odražava stav da je “Crkva osupnuta činjenicom da mi zbog naših grijeha dijelimo odgovornost za Kristovu smrt” (papa Benedikt XVI.). Drugim riječima, svatko se prostire u svojoj nutrini priznajući svoj udio u krivnji za Isusovu patnju i smrt te moli milosrđe koje smo zadobili po Njegovoj muci

Na Veliku subotu posjećujemo Isusov grob i čekamo njegovo uskrsnuće na vazmenom bdijenju. Na vazmenom bdijenju obnavljamo svoja krsna obećanja i posvećujemo Uskrsnu svijeću koja simbolizira Krista.
Papa Benedikt XVI. u intervjuu danom isusovcu Jacquesu Servaisu, u listopadu 2015., izrekao je vrlo jasno sljedeće o kršćanstvu kao jedinom putu spasenja:
“… Još je manje prihvatljivo rješenje što ga predlažu pluralističke teorije religije po kojima su sve religije, svaka na svoj način, putovi spasenja, i da u tom smislu njihove učinke treba smatrati jednakima. Kritika religije koju nalazimo u Starom zavjetu, Novom zavjetu i u ranoj Crkvi bitno je realističnija, konkretnija i istinitija u svom propitivanju raznih religija.”
Blagoslovljen Veliki tjedan i priprema za Uskrs!

Dodatak: čak i sažetkom čovjek ostane zadivljen snagom i ljepotom Isusove biti, a onda i ljepotom i smislom kršćanstva

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.