Sretan Božić – Merry Christmas

Sretan i blagoslovljen Božić – Isusovo rođenje!

Neka vam naš mali Bog, naš Kralj rođen na oštroj slamici u štalici i grijan dahom životinja ugrije srca, podari smisao života i pomogne vam da svaki dan provedete s nadom i radošću.

 

U miru i tišini vedre noći, dogodio se najveći događaj ljudske povijesti – događaj tako značajan da ga ništa drugo ne može zasjeniti, iako sve lažno blještavilo i blagostanje to pokušavaju i nameću se kao centar slavljenja. Nemojte dopustiti tako ispraznim stvarima da vam postanu smisao života ili smisao Božića (i drugih blagdana). Blještavilo, ukrasi, lampice, pokloni, hrana – sve su to lijepe stvari, ali postaju isprazne i besmislene ako se zaboravi da je Božić Isusov rođendan i da on želi samo nas i mjesto u našim srcima.

Isusovo rođenjeBožić je blagdan mira, radosti i nade. Smisao i događaj Božića je nepromijenjen 2014 godina i ostat će nepromijenjen do kraja vjekova, ali čovjek može zaboraviti pravi smisao Božića.

Tu je noć i u Betlehemu bilo živo. Ulice, kuće, apartmani, hoteli su bili puni, a Josip i Marija su se smjestili u štalici, među životinjama. Kako je to lijepo i ohrabrujuće! Moj i tvoj Kralj nije stvoren, nego je rođen kao beba u štalici okružen životinjama koje su svjedočile najvažnijem događaju u povijesti, koje su bile svjesne važnosti tog trenutka i pomogle su koliko su mogle – grijale su malog Kralja, nisu bile uznemirene, nisu napadale tri ljudska člana, a od njihove je hrane napravljen prvi krevetić za Kralja. U usporedbi s uvjetima u kojima se rodio Isus, sva ostala mjesta su palače. Mir u štalici je u suprotnosti s bukom iz okruženja koje nije ni bilo svjesno da se nešto toliko bitno događa nedaleko od njih. Na prvi pogled, ništa se nije promijenilo. Ta noć je nastavila teći kao da se ništa nije dogodilo, a zapravo se sve promijenilo.

Često ni mi nismo svjesni gdje se nalazi ono najbitnije i idemo kroz buku koja nas uvjerava da ćemo biti sretni ako napravimo i ostvarimo ovo ili ono, a zaboravljamo i ne stignemo gledati u skrovitu štalicu našeg srca u kojoj je upisan naš smisao. Kada čovjek krene ostvarivati i živjeti smisao svog života, tada će zapaliti cijeli svijet i sve će mu se nadodati. Ako čovjek radi boli, tuge i rana, zatvori svoje srce i osjećaje (jer bi tako možda bilo lakše ići kroz život), onda ne živi svoj smisao, nego želi ostvariti neke želje za koje misli da će mu izbrisati rane, tugu i bol te da će tako nadmašiti i dobiti bitku protiv svojih ranitelja. Naravno, to ne može postići tako jer na taj način samo postaje kao osoba protiv koje se bori, a njegove se rane produbljuju. Ako čovjek želi biti moćan i utjecajan te mu to postane smisao, onda će vrlo vjerojatno to i ostvariti, samo će cijena koju će platiti biti ogromna – izgubit će dio sebe, dušu, dio duše, moral. Ako čovjek istinski želi doprinijeti boljitku i živi svoj smisao, tada se može dogoditi da mu se nadoda i materijalno bogatstvo i istaknuti položaj u društvu. Razlika je u tome što će mu, u ovom slučaju, istaknuti položaj u društvu biti nagrada i blagoslov, a u prvom slučaju prokletstvo.

Neka nam i ove godine mali Kralj probudi nadu i mir u srcima da živimo u miru sa sobom, bližnjima, ali i svima onima koji su nas povrijedili. Neka nas malo dijete Isus podsjeti da je i on bio nemoćno dijete, da branimo svaki začeti život i da mu omogućimo da dođe na svijet.

               “Kad čovjek otkrije smisao života, kada otkrije oslobođenje od mržnje, gramzivosti i oholosti, to je svjetlo. Mir dolazi tamo gdje je ljubav i zato je Božić blagdan mira.” — kardinal Vinko Puljić

Svako dobro,

🙂

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.