Opasnosti elleOne i OHK

Pilula ellaOne se od prošlog tjedna prodaje bez liječničkog recepta u ljekarnama diljem Hrvatske.

Radi se o „piluli za dan poslije“, odnosno o abortivnoj i kontracepcijskoj

EllaOne
doctorfox.co.uk

piluli koja se zove i “pilula za pet dana poslije” jer se može uzeti do pet dana od nezaštićenog spolnog odnosa ili zatajenja kontracepcijske metode, a ona utječe na odgađanje ovulacije (kontracepcijski dio) te sprječavanje usađivanja embrija u stijenku maternice (abortivni dio).

Fascinantno je kako se ni malo jači aspirin ne može dobiti bez recepta, a ovako jaki hormonski koktel koji ima nekoliko puta jače (snažniji hormonski miks) djelovanje od kontracepcijskih pilula za koje je potreban savjet liječnika se prodaje poput mlijeka, bez ikakva nadzora, bez stručnog mišljenja ginekologa, bez objektivnog informiranja javnosti koje će reći kakvo je pravo djelovanje pilule i bez recepta.

Puno je problematičnih pitanja i etičkih problema oko oralne hormonske kontracepcije (OHK) te oko elleOne i Escapelle.

Najgore od svega je, uz to što se radi o kontracepcijskoj piluli, što mediji prešućuju i ne spominju činjenicu da je to i abortivna pilula!

Objektivni ginekolozi ističu kako je, s obzirom da se pilula pije do pet dana nakon spolnog odnosa, vrlo moguće da se ovulacija neće moći odgoditi. U tom slučaju pilula djeluje abortivno jer sprječava usađivanje embrija u stijenku maternice, a to je neophodno za rast i razvoj embrija te dolazi do pobačaja zametka.

Uz to, ellaOne i slične tablete predstavljaju hormonski koktel nekoliko puta jači od običnih kontracepcijskih pilula, a koje i same narušavaju hormonsku ravnotežu u tijelu. Možete zamisliti što onda radi ellaOne.

Prema jedinoj studiji  koja se bavila učinkom elleOne na ovulaciju, a koja je rađena na uzorku od samo 34 žene, “ovulaciju je moguće odgoditi i ako se pilula uzme neposredno prije same ovulacije (V. Brache: Immediate pre–ovulatory administration of 30 mg ulipristal acetate significantly delays follicular rupture, 2010. u Human reproduction vol. 25, n. 9). Studija ističe kako učinak pilule jako ovisi o razini luteinskog hormona (LH) u trenutku uzimanja pilule. Prije početka rasta razine LH-a, sposobnost pilule u odgodi ovulacije iznosi 100%. Nakon početka rasta, ali prije nego razina hormona dostigne vrhunac, učinak pilule se spušta na 78.6%, dok, nakon što LH dostigne vrhunac, učinak pada na samo 8.3%. S druge strane, upravo ovi pokazatelji upućuju na zaključak da ellaOne nije isključivo kontraceptivno sredstvo. Naime kako se može govoriti o pouzdanom kontraceptivnom sredstvu ako u trenutku kada LH dostigne najvišu razinu, pilula djeluje u samo 8% slučajeva? “*

Kako mr.sc. Josip Markotić ističe, i autori znanstvenih radova objavljenih u uglednom međunarodnom časopisu “Trends in Pharmacological Sciences” opovrgavaju tvrdnju da se radi isključivo o antiovulacijskom i kontraceptivnom djelovanju pilule ellaOne. Oni ističu da na temelju spomenute studije proizlazi kako se ovulacija može odgoditi samo ako je pilula uzeta na samom početku plodnog razdoblja, no ako se ellaOne uzme u danima koji prethode ovulaciji i koji su najplodniji dani u menstrualnom ciklusu, dakle tri ili četiri dana prije ovulacije, većina će žena ipak redovito ovulirati i moći zatrudnjeti. U tom slučaju ellaOne počinje djelovati abortivno jer sprječava implementaciju embrija u maternicu.

Pilula se na tržištu nalazi tek pet godina, a da bi se mogla prodavati bez recepta, mora biti ispitana i nadgledana minimalno deset godina tijekom receptne prodaje. To znači da je Hrvatska i s te strane napravila propust.

Da se radi o usluzi istom lobiju smrti koji se zalaže za abortuse, zdravstveni odgoj i rodnu ideologiju, svjedoči činjenica da je HALMED (Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode) lagala javnosti te rekla da Hrvatska mora plasirati ovu pilulu u slobodnu prodaju (bez recepta) prema Direktivi Europske komisije.

Prema Direktivi, nacionalna zakonodavstva mogu samostalno, prema vlastitoj procjeni, odrediti kakav će biti plasman kontracepcijskih i abortivnih proizvoda.

Događa se ista stvar kao i sa zdravstvenim odgojem čiji program svaka država određuje samostalno (načelo supsidijarnosti), dok se javnost obmanjuje lažima da je liberalni zdravstveni odgoj unificirani program za sve članice EU.

Nadalje, tko će kontrolirati kome se prodaje pilula i koliko je puta ista osoba kupila pilulu? Tko će odgovarati kada se neka žena s nuspojavama pojavi u bolnici? Tko zna kako će se korištenje pilule odraziti na fertilitet žene? Nemojte se varati – žena koja koristi obične kontracepcijske pilule s velikim postotkom si je uništila plodnost (uz to što si je višestruko povećala izglede za rak), a pogotovo to vrijedi za elluOne i Escapelle, odnosno abortivne pilule.

I kontraceptivne pilule su u 20 posto slučajeva abortivne prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Kako?

Hormonska kontracepcija lažno kreira pravilni ciklus žene u trajanju od 28 dana zato što to nisu ženini hormoni, nego hormoni uneseni izvana kako bi zbunili ženino tijelo (ženino prirodno kretanje). Kontracepcija utječe na prestanak stvaranja plodne sluzi, odnosno na zgrušavanje sluzi koja stvara gusti čep na ulazu rodnice kroz koji spermiji ne mogu proći do jajne stanice pa žena na OHK ima samo menstruaciju i neplodno, suho razdoblje. Uz to, OHK utječe na stanjivanje endometrija koji postane neadekvatan za usađivanje zametka i utječe na smanjivanje pokretljivosti jajne stanice koja se od jajnika prema maternici, usporeno kreće jajovodom. Ključ je u tome što su, radi prijavljivanih neželjenih posljedica, smanjene doze hormona u hormonskoj kontracepciji. To je smanjilo izravne štetne posljedice, a povećalo mogućnost dolaska do ovulacije u 20 posto slučajeva jer je razina lažnih hormona koja treba zbuniti ženino tijelo preslaba pa tijelo proizvede malo plodne sluzi.

To znači da će od sto žena koje piju OHK, dvadeset žena ipak imati ovulaciju. Kako su spremiji otporni, a hormonska doza nije više toliko jaka za potpuno zgrušavanje sluzi, dio spermija uspije proći kroz sluzni čep i oploditi jajnu stanicu čime nastaje novi ljudski život.

Tada OHK postaje abortivna jer:

1.radi usporenog kretanja jajne stanice pod utjecajem OHK, oplođena jajna stanica se ne stigne spustiti do maternice pa dolazi do izvanmaterične trudnoće i pobačaja

2.ako se oplođena jajna stanica uspije spustiti do maternice, endometrij je uslijed  djelovanja OHK neadekvatan za implementaciju zametka (nema sposobnosti i hranjiva svojstva potrebna zametku). Dolazi do pobačaja i zametak odumire.

Zašto sam objasnila ovaj proces?

Zato što se za spiralu zna da je abortivna, dok se za OHK još uvijek smatra kako je samo kontraceptivna. To je potrebno obavezno spomenuti na ispovijedi.

Ostavljen je ogroman prostor za manipulaciju i za uništavanje ljudskih života i snova, iako ne trebaju iznenađivati ovakve odluke.

Ako pogledamo način na koji je uveden zdravstveni odgoj, dostupnost abortusa, a sada i elleOne, sasvim je jasno da država provodi seksualizaciju djece te olakšava pristup svemu onome što promiče kulturu smrti, a da se oko svih tema vrti par istih ginekologa liberalnog svjetonazora koje nije briga ni za vas ni za vašu djecu. Da im je stalo do vas, ne bi radili to što rade.

Treba biti iskren i objektivan pa reći kako nijedan ginekolog ne prisiljava ženu na kontracepciju i put uništenja plodnosti, kao što nijedna banka ne prisiljava čovjeka na dizanje kredita. Žena sama bira taj put, a nakaznost cijele situacije je još veća kad se ona tom istom ginekologu, nakon godina i godina  kontracepcije, obrati za pomoć oko “liječenja” neplodnosti opet na nemoralan način. Doktor koji se želi deklarirati “za život” nije onaj koji samo ne radi pobačaje, a prepisuje kontracepciju, abortivnu kontracepciju, radi prenatalna testiranja, umjetnu oplodnju i sl. Doktor koji želi biti za život, ne može raditi ništa od navedenog.

Problem je i to što se npr. na hitnom bolničkom prijemu mora pacijentici osigurati dostupnost abortivne pilule – postoji procedura što opet ostavlja čovjeka, u ovome slučaju doktora, u borbi za moralni rad. Konstantno se želi osigurati ponuda na potražnju te uvući cjelokupno društvo u talačku krizu stravičnih duhovnih posljedica ubojstva drugog ljudskog bića.

Kao što rezultati iz SAD-a i Velike Britanije pokazuju, liberalni ZO i laka dostupnost kontracepcijskih sredstava i abortusa, povećavaju stopu spolno prenosivih bolesti, promiskuitetnog ponašanja, maloljetničkih trudnoća i pobačaja.

Ne može se ne uočiti da se pilulom ciljaju mlade djevojke, do 20 godina starosti. Ističem još jednom, iako to i zdrava logika i poznavanje psihološko-duhovne dimenzije čovjeka potvrđuje, praksa dokazuje kako uz porast seksulnog ponašanja izvan braka raste i upotreba kontracepcije, a uz rast upotrebe kontracepcije raste i prijenos spolnih bolesti i pobačaja.

Umjesto da se Hrvatska okrene pronatalitetnoj politici jer većina obitelji ima jedno (1) dijete, ona uništava i ono malo što je ostalo uz tužnu činjenicu da se svi tako olako kockaju sa svojom plodnošću koju su dobili na dar da bi, nekoliko godina kasnije, učinili sve moguće, i etičko i neetičko, kako bi postali roditelji.

*mr.sc. Josip Markotić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.