Opasnosti elleOne/The dangers of ellaOne

Pilula ellaOne se od prošlog tjedna prodaje bez liječničkog recepta u ljekarnama diljem Hrvatske.

Radi se o „piluli za dan poslije“, odnosno o abortivnoj i kontrace

EllaOne
doctorfox.co.uk

pcijskoj piluli koja se zove i “pilula za pet dana poslije” jer se može uzeti do pet dana od nezaštićenog spolnog odnosa ili zatajenja kontracepcijske metode, a ona utječe na odgađanje ovulacije (kontracepcijski dio) te sprječavanje usađivanja embrija u stijenku maternice (abortivni dio).

Fascinantno je kako se ni malo jači aspirin ne može dobiti bez recepta, a ovako jaki hormonski koktel koji ima nekoliko puta jače djelovanje od kontracepcijskih pilula za koje je potreban savjet liječnika se prodaje poput mlijeka, bez ikakva nadzora, bez stručnog mišljenja ginekologa, bez objektivnog informiranja javnosti koje će reći kakvo je pravo djelovanje pilule.

Puno je problematičnih pitanja i etičkih problema oko elleOne.

Najgore od svega je, uz to što se radi o kontracepcijskoj piluli, što mediji prešućuju i ne spominju činjenicu da je to i abortivna pilula!

Objektivni ginekolozi isticu da je, s obzirom da se pilula pije do pet dana nakon spolnog odnosa, vrlo moguće da se ovulacija neće moći odgoditi. U tom slučaju pilula djeluje abortivno jer sprječava usađivanje embrija u stijenku maternice, a to je neophodno za rast i razvoj embrija te dolazi do pobačaja zametka.

Uz to, ellaOne i slične tablete predstavljaju hormonski koktel nekoliko puta jači od običnih kontracepcijskih pilula, a koje i same narušavaju hormonsku ravnotežu u tijelu. Možete zamisliti što onda radi ellaOne.

Prema jedinoj studiji  koja se bavila učinkom elleOne na ovulaciju, a koja je rađena na uzorku od samo 34 žene, “ovulaciju je moguće odgoditi i ako se pilula uzme neposredno prije same ovulacije (V. Brache: Immediate pre–ovulatory administration of 30 mg ulipristal acetate significantly delays follicular rupture, 2010. u Human reproduction vol. 25, n. 9). Studija ističe kako učinak pilule jako ovisi o razini luteinskog hormona (LH) u trenutku uzimanja pilule. Prije početka rasta razine LH-a, sposobnost pilule u odgodi ovulacije iznosi 100%. Nakon početka rasta, ali prije nego razina hormona dostigne vrhunac, učinak pilule se spušta na 78.6%, dok, nakon što LH dostigne vrhunac, učinak pada na samo 8.3%. S druge strane, upravo ovi pokazatelji upućuju na zaključak da ellaOne nije isključivo kontraceptivno sredstvo. Naime kako se može govoriti o pouzdanom kontraceptivnom sredstvu ako u trenutku kada LH dostigne najvišu razinu pilula djeluje u samo 8% slučajeva? “*

Kako mr.sc. Josip Markotić ističe, i autori znanstvenih radova objavljenih u uglednom međunarodnom časopisu “Trends in Pharmacological Sciences” opovrgavaju tvrdnju da se radi isključivo o antiovulacijskom i kontraceptivnom djelovanju pilule ellaOne. Oni ističu da na temelju spomenute studije proizlazi da se ovulacija može odgoditi samo ako je pilula uzeta na samom početku plodnog razdoblja, no ako se ellaOne uzme u danima koji prethode ovulaciji i koji su najplodniji dani u menstrualnom ciklusu, dakle tri ili četiri dana prije ovulacije, većina će žena ipak redovito ovulirati i moći zatrudnjeti. U tom slučaju ellaOne počinje djelovati abortivno jer sprječava implementaciju embrija u maternicu.

Zašto to mediji prešućuju? Zato što znaju da one žene koje troše kontracepcijske pilule ipak ne bi koristile abortivne pilule. Na ovaj način im se laže i iskrivljuje istina.

Pilula se na tržištu nalazi tek pet godina, a da bi se mogla prodavati bez recepta, mora biti ispitana i nadgledana minimalno deset godina tijekom receptne prodaje. To znači da je Hrvatska i s te strane napravila propust.

Da se radi o usluzi istom lobiju smrti koji se zalaže za abortuse, zdravstveni odgoj i rodnu ideologiju, svjedoči činjenica da je HALMED (Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode) lagala javnosti te rekla da Hrvatska mora plasirati ovu pilulu u slobodnu prodaju (bez recepta) prema Direktivi Europske komisije.

Prema Direktivi, nacionalna zakonodavstva mogu samostalno, prema vlastitoj procjeni, odrediti kakav će biti plasman kontracepcijskih i abortivnih proizvoda.

Događa se ista stvar kao i sa zdravstvenim odgojem čiji program svaka država određuje samostalno (načelo supsidijarnosti), dok se javnost obmanjuje lažima da je liberalni zdravstveni odgoj unificirani program za sve članice EU.

Nadalje, tko će kontrolirati kome se prodaje pilula i koliko je puta ista osoba kupila pilulu? Tko će odgovarati kada se neka žena s nuspojavama pojavi u bolnici? Tko zna kako će se korištenje pilule odraziti na fertilitet žene?

Ostavljen je ogroman prostor za manipulaciju i za uništavanje ljudskih života i snova, iako ne trebaju iznenađivati ovakve odluke.

Ako pogledamo način na koji je uveden zdravstveni odgoj, dostupnost abortusa, a sada i elleOne, sasvim je jasno da država provodi seksualizaciju djece te olakšava pristup svemu onome što promiče kulturu smrti, a da se oko svih tema vrti par istih ginekologa liberalnog svjetonazora koje nije briga ni za vas ni za vašu djecu. Da im je stalo do vas, ne bi radili to što rade.

Kao što rezultati iz SAD-a i Velike Britanije pokazuju, liberalni ZO i laka dostupnost kontracepcijskih sredstava i abortusa, povećavaju stopu spolno prenosivih bolesti, promiskuitetnog ponašanja, maloljetničkih trudnoća i pobačaja. Ne može se ne uočiti da se pilulom ciljaju mlade djevojke, do 20 godina starosti. Ističem još jednom, iako to i zdrava logika i poznavanje psihološko-duhovne dimenzije čovjeka potvrđuje, praksa dokazuje kako uz porast seksulnog ponašanja izvan braka raste i upotreba kontracepcije, a uz rast upotrebe kontracepcije raste i prijenos spolnih bolesti i pobačaja.

Umjesto da se Hrvatska okrene pronatalitetnoj politici jer većina obitelji ima jedno (1) dijete, ona uništava i ono malo što je ostalo uz tužnu činjenicu da se svi tako olako kockaju sa svojom plodnošću koju su dobili na dar da bi, nekoliko godina kasnije, učinili sve moguće, i etičko i neetičko, kako bi postali roditelji.

*mr.sc. Josip Markotić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.