Četiri vrste ljubavi 😍🚣👨‍👩‍👧‍👦✝

Postoji više vrsta, tj. stupnjeva ljubavi. One su međusobno povezane i potrebne, ali nam krajnji cilj treba biti agape – Božja ljubav u čovjeku pomoću koje čovjek ljubi voljom i odlukom, a ne osjećajima koji u puno situacija ne bi dozvolili ljubav.

Agape je princip, način života i djelovanja prema drugim ljudima, ono kakvi mi želimo biti, čak i prema onima koji su zli prema nama. Samo nas agape sprječava da zlima ne vraćamo zlom.

Na kojem se vi stupnju nalazite i koja je ljubav najdominantnija u vašem životu?

Bxq941490471579

Privatno vlasništvo, all rights reserved

1. SEXUS – čisto tjelesna ljubav i EROS – viši stadij tjelesne ljubavi 😍

Ako čovjekom upravlja nagon za sjedinjenjem pri čemu nije važno koja je osoba u pitanju, govorimo o sexusu pri čemu čovjek ostaje na površini jer on nije samo tijelo.

Eros se bazira na tjelesnoj privlačnosti. I eros ostavlja čovjeka na površini jer čovjek nije samo tijelo, nego duh, duša i tijelo.
2. FILIA – LJUBAV PRIJATELJSTVA 🚣

FILIA je viši stadij ljubavi objašnjen na sljedeći način: kada nam se sviđa kako netko razmišlja, osjeća, postupa, kada vidimo da je netko požrtvovan, brižan, dobar, pošten i marljiv. Te kvalitete nas na drugom čovjeku privlače te nije najvažnija tjelesna privlačnost.

Npr. Isus je osjećao filiu prema apostolu Ivanu koji je bio ‘učenik kojeg je najviše ljubio’.
3. STORGE – UZAJAMNA LJUBAV MEĐU ČLANOVIMA OBITELJI 👨‍👩‍👧‍👦

Ova ljubav nadilazi prijateljstvo i predstavlja prirodnu naklonost roditelja prema djeci, djece prema roditeljima, ljubav među braćom i sestrama. Čak i kada su članovi obitelji u lošim odnosima, djelovanje storge ljubavi se može očitovati jer predstavlja prirodnu naklonost.
4. AGAPE – BOŽJA LJUBAV U ČOVJEKU ✝

S obzirom da je čovjek grešno biće, kolikogod bio dobra osoba i kolikogod neka veza/odnos/brak bio dobar, ljudska ljubav je ograničena. Ona se istroši kroz povrede i rane koje nanosimo jedni drugima.

Agape je Božja ljubav u čovjeku koja mu daje snage za oprost i za voljenje unatoč povredama. Nijedna od gore spomenutih ljubavi ne odgovara opisu ljubavi u Novom zavjetu jer je svaka od njih ograničena na nekoliko osoba (prijatelje, muž/žena i obitelj).

S obzirom da je Bog ljubav koja se utjelovila i sišla na zemlju za sve, tome odgovara jedino agape koja predstavlja i ljubav prema neprijatelju, susjedu, mužu, ženi, bratu i svima drugima jer ona ne polazi iz srca.
Agape se tiče našeg razuma i volje, tj. ona je odluka da ćemo voljeti i one koji nas povrijede.

To je princip, način djelovanja prema drugima. To je božanska snaga uz čiju pomoć možemo ljubiti i ono što se ne može ljubiti – one koje ne podnosimo i ne volimo. Da se oslanjamo na osjećaje, to ne bismo mogli. Agape se ne oslanja na osjećaje, već na odluku i na djelo. To je povezano s tim kakva osoba mi želimo biti. Ako znamo kakva osoba želimo biti, tj. ako želimo biti dobra osoba, agape nas podupire da se prema drugima ponašamo ne onako kako se oni ponašaju prema nama, nego onako kako je ispravno.

U toj se ljubavi Bog nalazi između cure i dečka, između muža i žene. On je njihov oslonac i zaštita. On liječi, ozdravlja i obnavlja njihovu vezu kad dođe u krizu. Zato je ta ljubav spremna na najveće žrtve i trebala bi biti ideal kojem teži svaki par.

Agape ispunjava četiri uvjeta:

a) bezuvjetnost

b) nesebičnost

c) nezasluženost

d) dragovoljnost*

Već znate da je sluga Božji, vlč. Fulton Sheen, super 🙂 On kategorizira tri vrste ljubavi od gore spomenutih.

Na kojem se stupnju vi nalazite i koja je ljubav najdominantnija u vašem životu?

Svako dobro,

🙂

* don Anđelko Kaćunko

* don Damir Stojić

* Benedikt XVI., “Bog je ljubav”

**više o ovoj temi možete pronaći u enciklici pape Benedikta XVI.: “Bog je ljubav”

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.