Holywin vs. Halloween

Objavljeno: 31. lipnja 2016.

1. Halloween     ⇓

2. Holywin  ⇑

Onaj tko slavi smrt, ne može slaviti život.

Na prijelazu s 31.10. na 1.11., sotonisti i ostali poklonici tame ritualno ubijaju i prinose djecu kao žrtve zlu.

Noć vještica ima temelje u keltskim poganskim obredima slavljenja žetve. Uz to, Kelti su vjerovali da, noć prije dana mrtvih, mrtvi napuštaju svoje grobove i vraćaju se nakratko u svoje zemaljske domove pa su se živi Kelti, iz straha od susreta s mrtvima, oblačili u strašne kostime kako bi ih prestrašili.

Rimljani su vjerovali da crni bog lova ubija srndaća (boga sunca) na taj dan.*

Čak i legenda o Jacku Lanterni (kad se u bundevu stavi svijeća i raširena je, kao i slavljenje Noći vještica, u anglosaksonskim državama) govori o lukavom, škrtom kovaču koji je sklapao dogovore s Vragom.

Ako iz konteksta maknemo sotoniste i vještice koji su odabrali noć uoči Svi Svetih (1.11.) za svoj blagdan i sve razloge navedene u nastavku teksta, ostaje osnovni razlog koji je sam po sebi dovoljan da se utvrdi kako je Noć vještica nespojiva s katoličanstvom, tako da se ja uopće ne bih zamarala s nekim detaljnijim razlozima.

Zlo postoji, a to znači da će i djelovati. Znati pojedinosti ne mijenja činjenicu da je zlo. Ja nikada nisam za opciju istraživanja pod objašnjenjem “imam dovoljno vjere pa mi to neće ništa”, “ma ne vjerujem ja u to”, “pa neće mi biti ništa od istraživanja”, “pa ja sam katolik” i sl. Čovjek ne zna kad će takvo neko istraživanje postati okidač njegovoj emocionalno-duhovnoj dimenziji koja se oblikovala po zbivanjima iz njegovog života – i dobrim i traumatičnim. S dušom nema kockanja.

Drugim riječima, ako je nešto suprotno katoličkoj tradiciji, to bi trebalo biti dovoljno da nas drži dalje od toga. Stvarati cijeli nauk oko toga ne čini mi se potrebnim.

Gore spomenuti osnovni razlog je da katolik ne može vjerovati u dva toliko oprečna nauka kao što su, na jednoj strani, život, smrt, uskrsnuće, raj i pakao, a na drugoj, vraćanje duša na zemlju iz grobova i reinkarnaciju.

Noć vještica je izravno suprotstavljena katoličkoj tradiciji. Deset glavnih razloga zašto katolik treba reći ‘ne’ proslavi ‘Noći vještica’ su što slavljenje poganskog blagdana Noći vještica:

  • briše granicu između kršćana i pogana
  • pobuđuje zanimanje za okultno
  • magijske i okultne tehnike predstavlja bezazlenima
  • je najsvetiji dan vještica i drugih okultista
  • ga okultisti i vještice koriste za populariziranje svojih umijeća
  • je spiritistima poseban dan za prizivanje duhova
  • su u prošlosti najčešće na ovaj dan prinošene ljudske žrtve
  • sotonisti vjeruju da je to jedini dan u godini u kojemu mogu prizvati sotonu
  • niječe postojanje grijeha, potrebu za Spasiteljem, i promovira s kršćanstvom nespojivi nauk o reinkarnaciji
  • ne postoji niti jedna aktivnost ili simbol Halloweena koji ne bi imao veze s poganstvom **

Katolici su odgovorili Holywinom – bdijenjem uoči blagdana koje se odvija također 31.10. Ako imate priliku, možete otići na Holywin ili provedite normalnu večer s obitelji, otiđite na misu, pomolite se ili jednostavno u miru čekajte blagdan Svih svetih kad ćete otići na misu i blagoslov groblja.

Bit će u redu većina opcija, sve dok ne idete na proslavu Noći vještica, iako napominjem kako ne smatram da su (svi) ljudi koji odu na takvu neku zabavu sotonisti ili vještaci, kao ni djeca koja u SAD-u kucaju na vrata i skupljaju slatkiše.

* Wikipedia (za točnije informacije potražite i druge izvore, ali mislim da je ovo sasvim dovoljno) -> Wikipediju nikada nemojte koristiti kao izvor u vašim školskim, akademskim i poslovnim projektima

** fra Josip Blažević

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.