Umjetna oplodnja kao dio demografske strategije? Ne

Hrvatska se nalazi u demografskom slomu.

U nekom ranijem članku spomenula sam postotak koliko parova ima jedno, dvoje, troje i više od troje djece. Ne mogu pronaći te podatke, ali sjećam se da je već tada više od 50 posto parova imalo samo jedno dijete.

Pripadam onoj strani koja smatra kako smo sebični i kako smo duhovno polumrtvi, a onda to rezultira i neimanjem djece. Nisam ni za izgladnjivanje djece ukoliko obitelj ne može objektivno hraniti velik broj djece, ali ne može me nitko uvjeriti da u obiteljima s dvije plaće, makar one bile i manje, nema mjesta za bar dvoje ili troje djece.

Demografi su počeli zagovarati umjetnu oplodnju kao rješenje demografskih problema.

To je nedopustivo. Vjerujem da nemaju loše namjere, ali umjetna oplodnja nedopustiva je.

Jedan problem ne rješava se još većim grijehom.

Ako smo bili duhovno nemarni, onda tu nemarnost ne možemo sakriti još većim grijehom. Treba snositi posljedice i okrenuti se moralu i Bogu, a ne se još više od Njega udaljiti umjetnom oplodnjom. Isto je i u slučaju pobačaja: ako smo sagriješili bludno, ne možemo posljedice toga, a to je nastanak nove osobe, “prikriti” tako da ubijemo tu novu osobu.

Zašto umjetna oplodnja nije moralno prihvatljiva možete pročitati ovdje.

Kako se granice brzo pomiču ako im date samo mali poguranac, već su se neki u svjetskoj javnosti javili s idejom stvaranja sintetičke maternice kako bi se žene mogle posveti kome? Pa, naravno, poslu! Ne daj, Bože, da se žena brine za muža i djecu. Ona treba biti urbana radoholičarka koja će život posvetiti svom poslodavacu, često puta onome koji i financira pobačaj i kontracepciju po svijetu.

Vitalik Buterin i Sahil Lavingia, bogataši tehno sektora, javili su se s tom idejom. Obojica su mlađa od 30 godina. Ne znam jesu li zaraženi kulturom smrti u svim segmentima (mislim da čak i ne bih rekla da jesu), ali transhumanizmom jesu. I to je problem s ljudima koji se bave tehnologijom.

Oni su navikli rješavati problem ili ono što misle da je problem pa im je svaka opcija prihvatljiva, dopuštena.

Oni ne vide što je problematično u tome da se umjetnom oplodnjom djeca začnu u umjetnoj maternici, a ne vide zato što su, kao i mnogi, ugasili u sebi ono vrhovno mjesto koje mora imati Bog i na Njegovo mjesto postavili tehmologiju kao rješenje problema i smisao života.

Probleme ne možemo rješavati stvarajući grijeh. Nažalost, o tome se danas ne vodi računa jer ljudi ne daju mjesto u svom životu Onome koji bi ih vodio i čuvao od grijeha, a to je Bog.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.