Vuk s Wall Street-a

Jeste li čuli za film “Vuk s Wall Streeta” (“The Wolf of Wall Street”)?

Ok, sigurna sam da jeste, a možda su ga i neki među vama gledali.

Film je snimljen prema memoarima Jordana Belforta, brokera koji se obogatio varajući klijente radi čega je završio u zatvoru. Njegov život je bio stres, varanje, seks, prostitutke, kokain&rock’n’roll. Dvaput se ženio – prvu je suprugu prevario i ostavio radi modela s kojim je dobio kćer. Broker se pokajao i ispričao za sve pogreške te je istaknuo da ga je prije bilo sram, ali da sada ne želi živjeti u sramoti, nego nastoji popraviti sve što je uništio.

vukovi
Flickr.com

U filmu ga glumi Leonardo DiCaprio, dok njegovu drugu suprugu, model Naomi, glumi australska glumica Margot Robbie. Film je kontroverzan radi velikog broja scena drogiranja, vulgarnosti i eksplicitnih scena seksa.

Ne preporučujem vam gledanje filma, a ako želite pobliže upoznati životni stil momaka s Wall Streeta, preporučujem vam odličan dokumentarac “Inside Job”. Dokumentarac govori o uzrocima svjetske financijske krize započete 2008. godine i može biti izazovan u shvaćanju tematike i termina za onoga tko je neekonomist, ali jako dobro prikazuje karakteristike i način života vukova s Wall Streeta, tako da ga definitivno preporučujem. Naravno, ne ponašaju se svi brokeri i investicijski bankari poput prikazanih u dokumentarcu ili filmu jer ih ima jako normalnih, ali je nepobitna činjenica da i dokumentarac i film dočaravaju potpuni moralni pad jedne skupine ljudi. Film ne treba gledati radi radovanja tuđem zlu (nikada se ne raduje tuđem zlu) ili moralnom padu ljudi, nego kao pouku da je granicu vrlo lako prijeći. Dapače, često je već prijeđena, iako čovjek misli da mu je ostalo još puno koraka do nje.

Zapravo, ovaj članak pišem radi Margot Robbie, prekrasne glumice od mene mlađe godinu dana.

Žao mi je što je prihvatila tu ulogu, kao što bi mi bilo žao da ju je prihvatila bilo koja druga glumica koja bi morala snimiti iste scene.

Zašto? Zato što je njezino dostojanstvo u filmu u potpunosti pogaženo.

Jednako tako, u potpunosti je pogaženo dostojanstvo i Leonarda DiCapria, ali je Margot Robbie ipak više bila izložena eksplicitnim scenama. Tko je na kraju bio nominiran za Oscara? Leo je, Margot Robbie nije, tako da je platila previsoku cijenu.

Ni nominacija za Oscara ni silni novac ne bi umanjili tu pogrešku kojom je zasjenila svoje ljudsko dostojanstvo, ženstvenost i bit žene. Točno je da oni u filmu nisu glumili sebe, ali su svojim glasom, tijelom i licem razvijali priču, tako da se na udaru ne nalaze njihovi likovi, nego oni i njihova izloženost.

Leonardo DiCaprio je bio nominiran za Oscara, zaradio je jako puno novaca, Margot Robbie nije bila nominirana za Oscara, zaradila je puno novaca i stvorila je priliku za nove filmske uloge, ali se pitam je li se isplatilo razgolititi sebe (i u doslovnom i prenesenom smislu) toliko da anuliraš, poništiš svoju bit, svoje otajstvo, svoje dostojanstvo radi navedenog?

Nije.

Toga ništa nije vrijedno, pogotovo u jeftinom i lažnom svijetu zvijezda i zvjezdica u kojem se svakog dana pojavljuje nova Naomi (Margot), samo što svaka nova mora pokazati više kože i pasti još niže. Tako se u stvarnosti dodatno ubrzava propast kruga poznatog pod nazivom muško-ženski odnosi. Time se može privući pozornost, ali se pozornost ne zadržava na taj način.

Nažalost, to je ono što serviraju razne farme, velika braća, faktori, zvjezdice, eskort-rolex-sponzoruše-business-faca aktivnosti i sl. Kad veliki brat ili sponzor odradi svoje, pronaći će novu malu sestru. Bilo bi smiješno da se radi samo o filmu ili Hollywoodu. Postaje jako ozbiljno kada oko sebe primijetite Lolite od 13-14-15-16-17-18-19 godina koje pod utjecajem loših primjera uništavaju svoj život.

Šteta što Margot nije iskoristila svoj utjecaj za istinsko osnaživanje žena, onakvo o kojem je pisao Ivan Pavao II. kada je pričao o dostojanstvu i velikoj ulozi žena u današnjem društvu. Uloga žene je da svojom toplinom, dostojanstvom, ženstvenošću, pobuđuje divljenje, pobuđuje čežnju za rajem, okuplja obitelj, potiče na dobro što i je bit u crkvenom nauku o spolnosti, da stvara sklad kako je to rekao papa Franjo. To su njezine primarne uloge koje se mogu nadopuniti kroz druge uloge njezinim funkcijama, znanjem i sposobnostima za daljnji razvoj dobra u društvu.

Drž’se Margot i vrati se na uloge koje te uzvisuju kao ženu vrijednu pažnje i daj doprinos poboljšanju muško-ženskih odnosa.

Svako dobro,

🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.