Prirodno planiranje obitelji i liječenje neplodnosti 👶

U ovom članku sam pisala o enciklici “Humanae vitae” koja, između ostalog, govori i zašto upotreba kontracepcije nije u skladu s naukom KC (zašto je grijeh) te zašto je to uništavanje samog sebe, a onda i muško-ženskih odnosa, pa tako i braka.

Evo još jednog malog, ali kvalitetnog doprinosa zdravstvenom odgoju temeljenom na istini i vrijednostima kao što su ljubav, uzdržljivost, poštovanje, razumijevanje i dogovor. Upravo je te karakteristike navelo 255 akademika, doktora znanosti, profesora i kulturnih djelatnika u “Izjavi o zdravstvenom odgoju” od 26. ožujka 2007. kojom su, u žiži rasprave o uvođenju zdravstvenog odgoja, htjeli istaknuti da su vrijednosti itekako bitne za odgoj.

Za razliku od kontracepcije, prirodno planiranje obitelji nije kontracepcija, poštuje ženinu i muškarčevu prirodu te Božji plan stvaranja, stoga je ono katolički odgovor na kvalitetan način življenja braka i spolnosti te probleme s neplodnošću. S obzirom da je muška plodnost konstantna, metoda je usmjerena na ženino tijelo.

Usporedba razdoblja muške i ženske plodnosti
ppo.hr

Pojam odgovorno roditeljstvo je uvela Crkva i nema nikakve veze s pobačajem i kontracepcijom. Abortivne klinike i podupiratelji takve ideologije su uzeli taj pojam i dali mu svoje  (opako) značenje. Papa Pavao VI. u “Humanae Vitae” navodi da se roditelji “s obzirom na zdravstvene, gospodarske, psihološke i društvene uvjete mogu odlučiti za prirodno reguliranje poroda ili da privremeno ili trajno ne rode dijete.” Ono što je potrebno istaknuti je da se ovaj način življenja ne smije iskorištavati i zloupotrebljavati radi sebičnih interesa. Sama metoda osigurava otvorenost životu jer se oslanja na prirodne promjene žene.

Izvukla sam osnovne stvari sa stranica savjetovališta i prilagodila ih. Za ostale informacije, preporučujem posjet stranici savjetovališta.

Prije početka, htjela bih napomenuti jednu stvar. Kad se molite, uvijek se molite za Božju volju pa i po ovom pitanju. Ja nisam tip osobe koja želi mijenjati Božju volju – ako se molite, živite sakramentalnim životom, dobra ste osoba i nemate ozbiljnijih zdravstvenih problema, fokusirajte se na nešto drugo u životu, a Bogu pustite da bude Njegova volja jer ima razlog koji god odgovor na vaše molitve bio. Ako niste živjeli sakramentalnim životom i živjeli ste neurednim spolnim životom, vjerojatno ćete morati poduzeti još neke korake s obzirom da kontracepcija ostavlja posljedice, a i prisutne su različite spolne bolesti. Kako god bilo, vratite se na pravi put i krenite ispočetka, ali morate biti svjesni da tog novog početka nema bez Boga.

Za prirodno planiranje obitelji se koristi Billingsova ovulacijska metoda.

 • otkrili su je doktori John i Evelyn Billings prije više od 50 godina te su je od tada istraživali i potvrdili znanstvenici širom svijeta
 • jednostavna je i praktična u primjeni, besplatna, nema štetnih posljedica za zdravlje
 • prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, djelotvornost u izbjegavanju trudnoće je 97% (prema novijim istraživanjima čak 99,5%)
 • učinkovita je u dijagnosticiranju i liječenju ginekoloških poremećaja i neplodnosti te je mnogim parovima pomogla da dođu do željene trudnoće, a mnogim je ženama vratila zdravlje 
Primjer tablice praćenja - Billingsova metoda
ppo.hr

Billingsova ovulacijska metoda:

 • je jedan od najsuvremenijih prirodnih načina planiranja obitelji
 • služi i za postizanje i za odgađanje trudnoće
 • se temelji na prepoznavanju prirodnih razdoblja plodnosti i
  neplodnosti, prateći znakove povezane s ovulacijom
  (ovo nije metoda “brojanja dana”!)
 • za razliku od kontracepcije, ne narušava sklad prirode već ga uvažava
 • pretpostavlja suradnju i zajedničku odgovornost muža i žene te tako produbljuje odnos ljubavi, poštovanja i međusobnog razumijevanja supružnika

Ona:

 • omogućuje djevojci ili ženi razumijevanje fizioloških događaja tijekom ciklusa te s njima povezanih osjećaja i raspoloženja
 • pruža svijest ženi o vlastitoj plodnosti, a time i osjećaj vlastite vrijednosti i samopoštovanja, prirodnosti i slobode
 • je primjenjiva u svim razdobljima i okolnostima reproduktivnog života žene: redoviti i neredoviti ciklusi, dojenje, približavanje menopauzi, stres, prestanak uzimanja pilule ...
 • je znanje kojim bi trebala raspolagati svaka žena! *

Kao što joj i samo ime kaže, ova metoda nije metoda brojanja dana pa “kako bude, bit će”, nego se temelji na praćenju znakova povezanih s ovulacijom, tj. uočavanju promjena tijekom menstruacijskog ciklusa žene koje se odvijaju zahvaljujući hormonima estrogen i progesteron – estrogen stvara sluz, progesteron ga isušuje. Drugim riječima, oni reguliraju ženin ciklus i trenutak ovulacije (plodno i neplodno razdoblje) osiguravajući znakove po kojima žena može znati o kojem se razdoblju radi. Kao i sve funkcije, i spolno ponašanje te rad spolnih žlijezda počinje u mozgu.

Menstruacijski ciklus 1

Menstruacijski ciklus 2Menstruacijski ciklus 3Menstruacijski ciklus 4Menstruacijski ciklus 5Menstruacijski ciklus 6

Menstruacijski ciklus 7
ppo.hr

Upute za praćenje i bilježenje 1

Upute za praćenje i bilježenje 2
ppo.hr

Pravila za odgađanje trudnoće 1

Pravila za odgađanje trudnoće 2
ppo.hr
Pravila za postizanje trudnoće
ppo.hr

Praznu tablicu za praćenje vašeg ciklusa koja izgleda ovako, možete preuzeti s http://www.ppo.hr, a nju vam preporučujem i za opširnije materijale te daljnje informacije o metodi i savjetovalištu.

ppo.hr

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.