Prirodno planiranje obitelji i liječenje neplodnosti 👶

U ovom članku pisala sam o enciklici “Humanae vitae” koja, između ostalog, govori i zašto upotreba kontracepcije nije u skladu s naukom KC (zašto je grijeh) te zašto je to uništavanje samog sebe, a onda i muško-ženskih odnosa, pa tako i braka.

Evo još jednog malog, ali kvalitetnog doprinosa zdravstvenom odgoju temeljenom na istini i vrijednostima kao što su ljubav, uzdržljivost, poštovanje, razumijevanje i dogovor. Upravo je te karakteristike navelo 255 akademika, doktora znanosti, profesora i kulturnih djelatnika u “Izjavi o zdravstvenom odgoju” od 26. ožujka 2007. kojom su, u žiži rasprave o uvođenju zdravstvenog odgoja, htjeli istaknuti da su vrijednosti itekako bitne za odgoj.

Za razliku od kontracepcije, prirodno planiranje obitelji nije kontracepcija, poštuje ženinu i muškarčevu prirodu te Božji plan stvaranja, stoga je ono katolički odgovor na kvalitetan način življenja braka i spolnosti te probleme s neplodnošću. S obzirom da je muška plodnost konstantna, metoda je usmjerena na ženino tijelo.

Usporedba razdoblja muške i ženske plodnosti
ppo.hr

Pojam odgovorno roditeljstvo uvela je Crkva i nema nikakve veze s pobačajem i kontracepcijom.

Abortivne klinike i podupiratelji takve ideologije uzeli su taj pojam i dali mu svoje (opako) značenje. Papa Pavao VI. u “Humanae Vitae” navodi da se roditelji “s obzirom na zdravstvene, gospodarske, psihološke i društvene uvjete mogu odlučiti za prirodno reguliranje poroda ili da privremeno ili trajno ne rode dijete.” Ono što je potrebno istaknuti je da se ovaj način življenja ne smije iskorištavati i zloupotrebljavati zbog sebičnih interesa. Sama metoda osigurava otvorenost životu jer se oslanja na prirodne promjene žene.

Izvukla sam osnovne stvari sa stranica savjetovališta i prilagodila ih. Za ostale informacije, preporučujem posjet stranici savjetovališta.

Prije početka, htjela bih napomenuti jednu stvar.

Kad se molite, uvijek se molite za Božju volju, pa i po ovom pitanju. Ja nisam tip osobe koja želi mijenjati Božju volju – ako se molite, živite sakramentalnim životom, dobra ste osoba i nemate ozbiljnijih zdravstvenih problema, fokusirajte se na nešto drugo u životu, a Bogu pustite da bude Njegova volja jer ima razlog koji god odgovor na vaše molitve bio. Ako niste živjeli sakramentalnim životom i živjeli ste neurednim spolnim životom, vjerojatno ćete morati poduzeti još neke korake s obzirom da kontracepcija ostavlja posljedice, a i prisutne su različite spolne bolesti. Kako god bilo, vratite se na pravi put i krenite ispočetka, ali morate biti svjesni da tog novog početka nema bez Boga.

Za prirodno planiranje obitelji koristi se Billingsova ovulacijska metoda.

  • otkrili su je doktori John i Evelyn Billings prije više od 50 godina te su je od tada istraživali i potvrdili znanstvenici širom svijeta
  • jednostavna je i praktična u primjeni; besplatna; nema štetnih posljedica za zdravlje
  • prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, djelotvornost u izbjegavanju trudnoće je 97% (prema novijim istraživanjima čak 99,5%)
  • učinkovita je u dijagnosticiranju i liječenju ginekoloških poremećaja i neplodnosti te je mnogim parovima pomogla da dođu do željene trudnoće, a mnogim je ženama vratila zdravlje 
Primjer tablice praćenja - Billingsova metoda
ppo.hr
Billingsova ovulacijska metoda:

  • je jedan od najsuvremenijih prirodnih načina planiranja obitelji

  • služi i za postizanje i za odgađanje trudnoće

  • se temelji na prepoznavanju prirodnih razdoblja plodnosti i
    neplodnosti, prateći znakove povezane s ovulacijom
    (ovo nije metoda “brojanja dana”!)

  • za razliku od kontracepcije, ne narušava sklad prirode već ga uvažava

  • pretpostavlja suradnju i zajedničku odgovornost muža i žene te tako produbljuje odnos ljubavi, poštovanja i međusobnog razumijevanja supružnika


Ona:

  • omogućuje djevojci ili ženi razumijevanje fizioloških događaja tijekom ciklusa te s njima povezanih osjećaja i raspoloženja

  • pruža svijest ženi o vlastitoj plodnosti, a time i osjećaj vlastite vrijednosti i samopoštovanja, prirodnosti i slobode

  • je primjenjiva u svim razdobljima i okolnostima reproduktivnog života žene: redoviti i neredoviti ciklusi, dojenje, približavanje menopauzi, stres, prestanak uzimanja pilule...

  • je znanje kojim bi trebala raspolagati svaka žena! *

Kao što joj i samo ime kaže, ova metoda nije metoda brojanja dana pa “kako bude, bit će”, nego se temelji na praćenju znakova povezanih s ovulacijom, tj. uočavanju promjena tijekom menstruacijskog ciklusa žene koje se odvijaju zahvaljujući hormonima estrogen i progesteron – estrogen stvara sluz, progesteron ga isušuje. Drugim riječima, oni reguliraju ženin ciklus i trenutak ovulacije (plodno i neplodno razdoblje), osiguravajući znakove po kojima žena može znati o kojem se razdoblju radi. Kao i sve funkcije, i spolno ponašanje te rad spolnih žlijezda počinje u mozgu.

Menstruacijski ciklus 1
Menstruacijski ciklus 2
Menstruacijski ciklus 3
Menstruacijski ciklus 4
Menstruacijski ciklus 5
Menstruacijski ciklus 6
Menstruacijski ciklus 7
ppo.hr
Upute za praćenje i bilježenje 1
Upute za praćenje i bilježenje 2
ppo.hr
Pravila za odgađanje trudnoće 1
Pravila za odgađanje trudnoće 2
ppo.hr
Pravila za postizanje trudnoće
ppo.hr

Praznu tablicu za praćenje vašeg ciklusa koja izgleda ovako, možete preuzeti s http://www.ppo.hr, a nju vam preporučujem i za opširnije materijale te daljnje informacije o metodi i savjetovalištu.

ppo.hr

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.