Medaljica sv. Benedikta – Montecassino

O sv. Benediktu         

Sveti Benedikt iz Nursije u Italiji (480. – 543. g.) je bio brat blizanac sv. Skolastike.

Smatra se ocem zapadnog monaštva kojeg je utemeljio u Montecassinu nedaleko od Rima. Na njegovu ‘Pravilu svetog Benedikta’ (ora et labora et lege) temelji se organizacija brojnih vjerskih redova. Benedikt je 529. godine izabrao povišeno mjesto iznad  grada Cassina za izgradnju samostana koji bi njemu i subraći bio utočište. Trudom i molitvom je uspio preobratiti pogansko mjesto u kršćansko.

Samostan je bio na udaru razarača nekoliko puta. Uništili su ga Langobardi, a potom i Saraceni. U 14. stoljeću ga je razrušio potres, a 1944. je bombardiran od strane sila saveznika prilikom čega je ubijeno mnoštvo civila koje se u njega sklonilo. Samostan je obnovljen uz pomoć talijanske vlade, a papa Pavao VI. ga je ponovno posvetio 1964.

Montecassino je jedan od najpoznatijih samostana na svijetu, a njegov muzej se naziva i ‘svjetionikom zapadne civilizacije’ radi brojnih sačuvanih djela. U crkvi se nalaze i grobovi sv. Benedikta i sv. Skolastike.

Crtica iz života sv. Benedikta

Za simboliku medaljice, važna je jedna crtica iz Benediktova života. Živio je tri godine kao pustinjak u špilji. Bio je na glasu svetosti pa ga je jedna vjerska zajednica molila za preuzimanje mjesta njezina poglavara. Radi toga su ga neki kojima se ideja nije svidjela pokušali ubiti otrovanim kruhom i vinom. Benedikt je Božjom intervencijom spašen od trovanja – nakon što je učinio znak križa nad otrovanim jelom i pićem, shvatio je kako ga pokušavaju ubiti pa je prevrnuo čašu i zapovijedio gavranu neka odnese kruh.

Izgled Medaljice 

                                    

Medaljica sv. Benedikta
benediktinke-zadar.com

Prednja strana

Nalazi se slika sv. Benedikta koji drži križ u desnoj ruci i ‘Sveto pravilo’ u lijevoj ruci. Uz njega se na jednoj strani nalazi razbijena čaša iz koje izlazi zmija otrovnica, a na drugoj strani gavran. Iznad čaše i gavrana utisnute su riječi: “Crux Sancti Patris Benedicti” (“Križ svetog oca Benedikta”), dok je na rubu medaljice napisano: “Eius in obitu nostro praesentia muniamus” (“Neka nas u času smrti naše zaštiti njegova prisutnost”).

Stražnja strana     

Medaljica sv. Benedikta
benediktinke-zadar.com

Nalazi se križ na kojem su utisnuta početna slova riječi: “Crux Sacra Sit Mihi Lux” (“Neka mi križ bude svjetlo”) i početna slova riječi: “Non Draco Sit Mihi Dux” (“Neka mi zmaj ne bude vođa”). Oko samog križa se nalaze početna slova riječi “Crux Sancti Patris Benedicti” (“Križ svetog oca Benedikta”). Na obod su upisana početna slova molitve: “Vade Retro Satana, Nunquam Suade Mihi Vana — Sunt Mala Quae Libas, Ipse Venena Bibas” (“Odlazi Sotono, ne savjetuj me ispraznostima – zlo je to što nudiš, sam pij svoj otrov”). Na vrhu križa su napisane riječi Pax (Mir) ili monogram I H S (Isus).

Medaljicu možete nositi na lančiću oko vrata ili na krunici, u džepu ili torbi, u automobilu ili iznad vrata i prozora u stanu/kući. Može se staviti u temelje kuće ili pričvrstiti na sredinu križa.

Značenje medaljice i križa sv. Benedikta                                               

Medaljica sv. Benedikta, kao ni svaka druga medaljica, nema nikakvu “čarobnu moć” niti joj se pripisuju ikakve egzorcističke moći. Korištenje bilo kojeg vjerskog predmeta služi kao podsjetnik na Boga i usmjeruje nas prema služenju Bogu i našim bližnjima. Medaljica se ne smije poistovjećivati s amajlijom ili nekakvim čarobnim predmetom. Naše oruđe protiv Sotone je jaka vjera, čista savjest, molitva, sakramenti, poniznost i pouzdanje u Boga.*

S time na pameti, možemo govoriti o milostima utjecanja u zagovor:

1. Brani nas od vradžbina i drugih đavolskih utjecaja
2. Štiti nas od tlačenja i zavođenja zloduha
3. Pomaže pri obraćenju grešnika, posebno kada se oni sami nalaze u smrtnoj opasnosti.
4. Pomaže kao zaštita od kušnji
5. Djeluje protiv zaraznih bolesti i otrova
6. Majke pred porodom dobivaju posebnu pomoć za siguran porod.
7. Pruža zaštitu u vrijeme bura, oluja i drugih nevolja na zemlji
8. Pomaže u liječenju tjelesnih tegoba

Molitva sv. Benediktu, zaštitniku Europe 

Sveti Benedikte, koji si životnom riječju svoga Pravila i neumornom revnošću svojih učenika preobrazio Europu u blagoslovljenu zemlju kršćanske vjere i jedinstva; koji si odgojio ljude i narode za djela ljubavi i blagodat mira; koji si otkrio ljepotu i dostojanstvo ljudskog napretka nadahnutog evanđeljem, vrati se Europi i svijetu svjetlom svojih ideala. Vrati današnjim pokoljenjima smisao za Krista i poslušnost njegovim riječima. Budi nam i danas blizu svojim nebeskim zagovorom da europski narodi nađu i sačuvaju putove reda, pravednosti i bratskog zajedništva. Amen.*

*s benediktinke-zadar.com

Jedna misao o “Medaljica sv. Benedikta – Montecassino

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.