Citati blaženog Alojzija Stepinca

Donosim nekoliko citata blaženog Alojzija Stepinca koji je bio najmlađi biskup na svijetu 1934. godine.

Pravim katolicima i dobrim ljudima ne treba promocija, ali odlučih posvetiti malo prostora na blogu blaženom Alojziju. Ili, možda upravo takvima treba promocija?

Ujedno, to je prilika da ga i ja bolje upoznam. Ako meni i vama ostane bar jedan citat ili neka informacija o njegovom životu, bit će dobro.

Sveci su nam uzori u vjeri i možemo od njih učiti, ali postoji opasnost da se čovjek poistovijeti s nekim svecem i ne živi ono za što je njega Bog stvorio, stoga sam oko toga oprezna jer ne želim nekoga zbunjivati. Svatko mora živjeti svoj život. Najvažnije je ne zaboraviti da je Isus taj kome težimo i radi koga je i Alojzije donosio odluke koje je donosio.

Ne može biti siromah onaj koji nosi Boga u duši!

Prava ljubav ne očituje se u praznim riječima nego djelima.

Pravi muževi ne sagiblju koljena pred lažnim duhom vremena.

Kao što su se naši djedovi čvrsto držali Katoličke Crkve, tako ćemo joj i mi ostati vjerni kroz sve bure i oluje.

Više nego ikada, danas su čovječanstvu potrebni heroji Kristove ljubavi – da sagrade što je porušeno u ljudskim dušama; da izliječe što je bolesno; da poviju što je ranjeno; da svežu što je slomljeno; da utješe što je žalosno; da obrišu suze onima što plaču.

Komunizam se od laži rodio, od laži živi i od laži će i umrijeti.

Gore gledaj, prema nebu, i ne boj se!

Ja sam za svoje uvjerenje sposoban podnijeti ne samo ismjehivanje, prijezir i poniženje, nego, jer mi je savjest čista, pripravan sam svaki čas umrijeti.

Može umrijeti zagrebački nadbiskup, ali Petar ne umire.

Jake i sretne Hrrvatske nema bez jakih, fizički i moralno zdravih te zadovoljnih hrvatskih obitelji.

Kad vam otmu sve, ostat će vam dvije ruke. Sklopite ih na molitvu pa ćete tada biti najjači.

Blaženi Alojzije Stepinac,
Brošura “Stepinac, simbol hrvatskog katoličkog identiteta”, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Drugi o blaženom Alojziju

Naša Crkva i hrvatski narod – slobodno to možemo reći – nerazdvojivo su obilježeni životom i smrću blaženoga Alojzija Stepinca. Crkva čuva memoriju svetosti, a nimalo ne iznenađuje što se u mnoštvu svjedoka, u memoriji hrvatskog vjerničkog narodnog bića, duboko utisnuo i ostao živjeti spomen na blaženoga Alojzija. Bog ga je pozvao, a on se odazvao i posato simbolom hrvatskog katoličkog identiteta.

kardinal Josip Bozanić, 10. veljače 2014.

Upravo zahvaljujući svojoj čvrstoj kršćanskoj savjesti, znao se oduprijeti svakom totalitarizmu te, u vrijeme nacističke i fašističke diktature, postao braniteljem Židova, pravoslavnih i svih progonjenih, a potom, u doba komunizma, ‘odvjetnik’ svojih vjernika, napose mnogih progonjenih i ubijenih svećenika. Da, postao je ‘branitelj’ Boga na ovoj zemlji jer je postojano branio istinu i pravo čovjeka da živi s Bogom.

papa Benedikt XVI., 5. lipnja 2011.

Stepinac je dobro znao da se ne može popuštati kad je u pitanju istina jer istina nije roba kojom se može trgovati. Zbog toga mu je bilo draže prihvatiti patnju, nego li izdati svoju savjest i iznevjeriti obećanje dano Kristu i Crkvi.

papa Ivan Pavao II. , 3. listopada 1998.

Tiha molitva na njegovu grobu iza glavnog oltara zagrebačke katedrale ne prestaje. Cvijeće ne vene, svijeće se ne gase. Šutnjom izriču vjeru Božjega puka u konačnu pravednost. Tu diše ljubav svih onih koji opraštaju. Takva je zapovijed Božja! Ljubav obvezuje samo na ljubav, stoga nadbiskup Alojzije Stepinac ne će biti nikada zastava mržnje u našim rukama.

kardinal Franjo Kuharić, 1980.

Osobno sam dobro upoznat s arhipastirskom djelatnošću ovog velikoga nadbiskupa pa sam slobodan tvrditi o petnaestogodišnjici njegove smrti i to da je za vrijeme rata štitio sve ljude koji su bili ugroženi od ratne stihije bez obzira koje su vjere ili narodnosti bili.

Andreja D. Dimitrijević, srpsko-pravoslavni svećenik, 10. veljače 1975.

Stepinac neka nas uči! Neka nas nauči pouzdanju i dobroti. On je umro obavijen šutnjom koja je svojstvo njegove Crkve, kojoj preostaje jedino glas molitve i praštanja. Iz njegovih usta nije izašla nikakva oštra riječ, nikakva psovka. Svoju zemlju nije htio napustiti iz ljubavi prema njoj.

papa Pavao VI., 12. veljače 1960.

Kardinal Stepinac, koji je svojoj čuvenoj nadbiskupiji darovao 26 godina biskupovanja, bio je doista vjerna i pobudna slika Dobrog Pastira, ponajprije u neumornu i gorljivu apostolskom radu.

papa Ivan XXIII., 12. veljače 1960.

Vođa hrvatskih katolika i metropolit Hrvatske, nadbiskup Zagreba, kardinal Stepinac, bio je kažnjen sa 16 godina zatvora (1946.) zato što je odbio podvrći se komunističkoj tiraniji, nego se odlučio govoriti u obranu progonjene Crkve i za slobodu svoga hratskog naroda.

papa Pio XII., 12. siječnja 1953.

Ovaj veliki čovjek Crkve optužen je da je bio suradnik nacista. Mi, Židovi, to niječemo.

Louis Breier, predsjednik Udruženja američkih Židova, 1946.

Kao Slovenci živjeli smo u okruženju slovenskih svećenika, a među njima sam se susretala s nadbiskupom (Stepincem). Koliki su se slovenski svećenici i drugi intelektualci, a i obični svijet, spašavali pod okriljem Zagrebačke nadbiskupije.

Marta Gregorić, žena Alojza Gregorića koji se, zajedno s brojnim zatočenicima, uspio izbaviti iz talijanskog logora u Padovi na intervenciju nadbiskupa Stepinc,

Brošura “Stepinac, simbol hrvatskog katoličkog identiteta”, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupijea

Naslovna fotografija: Zagrebačka nadbiskupija

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.