Kakav je idealan političar?

Odgovor na pitanje: “Kakav je ili tko je, odnosno kakav bi trebao biti idealan političar?” možemo izvući iz jednog odlaska na svetu misu.

Crkva cijelo vrijeme govori o tome čemu treba stremiti i kako treba živjeti svaki čovjek da bi se približio, postao sličniji jedinom idealu – Kristu. Političar je isto čovjek, a kao i druge osobe, zalutat će jedino ako ne posluša moralna načela vjere.

Sveti Ivan Pavao II. govorio je o karakteristikama idealnog političara na općoj audijenciji u srijedu, 30. travnja 2003. godine, referirajući se na psalam 101.

Prenijet ću psalam 101, a zatim i prevesti englesku verziju teksta s audijencije.

PSALAM 101 (100)

Lik dobra vladara

Davidov.
Psalam.  Da zapjevam o dobroti i pravdi,
tebi, Jahve, da zasviram!
2 Razmatrat ću put savršenstva:
kad li ćeš k meni doći?
Hodit ću u nedužnosti srca
u domu svojemu.
3 Neću stavljati pred oči svoje
ništa opako.
Mrzim čovjeka koji čini zlo:
on neće biti uza me.
4 Opako će srce biti daleko od mene;
o zlu neću da znadem.

5 Tko kleveće bližnjeg u potaji,
toga ću pogubiti.
Čovjeka oholih očiju i srca naduta
ja ne podnosim.

6 Pogled upravljam k vjernima na zemlji
da sa mnom stanuju.
Tko hodi putem nedužnim,
taj će mi služiti.

7 Neće prebivati u kući mojoj
tko spletke snuje.
Tko govori laži, neće opstati
pred mojim očima.

8 Svaki ću dan istrebljivati
sve zlikovce u zemlji;
iskorijenit ću iz grada Jahvina
sve koji čine bezakonje.

KS

“‘Pjevat ću o odanosti i pravdi!’

  1. Nakon dviju kateheza o značenju uskrsnih slavlja, vratimo se našemu razmišljanju o liturgiji jutarnjeg časa. Za utorak četvrtog tjedna nudi nam Psalam 101 [100] koji smo upravo čuli.

To je meditacija koja oslikava portret idealnog političara čiji model života mora biti božansko djelovanje u upravljanju svijetom: djelovanje određeno savršenim moralnim integritetom i odlučnom predanošću borbi protiv svih oblika nepravde. Ovaj se tekst sada iznova predlaže kao program života za vjernike koji započinju svoj radni dan i odnose s bližnjima. To je program ‘lojalnosti i pravde’ (usp. stih 1) koji se izražava u dva velika moralna puta.

  1. Prvi se zove put ‘bezgrešnih’ i ima za cilj uzdizanje osobnih izbora u životu, učinjenih ‘cjelovitim srcem’, to jest savršeno čiste savjesti (usp. stih 2).

S jedne strane postoje pozitivne opaske o velikim moralnim vrlinama koje osvjetljavaju ‘kuću’, tj. obitelj pravednika: mudrost koja nam pomaže razumjeti i pravilno prosuđivati; nevinost koja je čistoća srca i života te, na kraju, cjelovitost savjesti koja ne tolerira kompromis sa zlom.

S druge strane, psalmist uvodi negativan zadatak. To je borba protiv svakog oblika zloće i nepravde kako bi sačuvao slobodnima od svake izopačenosti moralnog poretka svoju vlastitu kuću i vlastite odluke (usp. stihovi 3-4).

Kao što sveti Bazilije, veliki Otac Istočne Crkve, piše u svom djelu ‘De Baptismo’, ‘čak ni trenutni užitak koji zagađuje misli ne bi trebao smetati onome koji je oplakan s Kristom u smrti poput njegove.’ (Opere Ascetiche, Torino 1980., str. 548).

  1. Drugi put otkriva se u posljednjem dijelu psalma (usp. stihovi 5-8) i objašnjava važnost tipičnih javnih i društvenih talenata. I u ovom slučaju navedene su bitne reference za život koji je usmjeren na odbacivanje zla sa snagom i odlučnošću.

Prije svega, [tu je] borba protiv klevete i špijuniranja u tajnosti, temeljno opredjeljenje u društvu s usmenom tradicijom koja je posebnu važnost davala funkciji riječi u međuljudskim odnosima. Kralj, koji također djeluje kao sudac, najavljuje da će u ovoj borbi upotrijebiti najveću žestinu: ‘uništit će’ klevetnika (usp. stih 5). Zatim odbacuje svaku aroganciju i oholost; odbacuje društvo i savjete onih koji uvijek varaju i govore laži. Na kraju, kralj objavljuje način na koji želi izabrati ‘ljude koji mu služe’ (usp. stih 6), tj. svoje ministre. On će biti oprezan i izabrati ih među ‘vjernima/vjernicima u zemlji’. On se želi okružiti ljudima od integriteta i izbjegavati kontakt s ‘onima koji čine prijevaru’ (usp. stih 7).

  1. Posljednji stih psalma posebno je snažan. Kršćanskom čitatelju može biti neugodno jer naviješta uništenje: ‘Svaki ću dan istrebljivati sve zlikovce u zemlji; iskorijenit ću iz grada Jahvina sve koji čine bezakonje’ (stih 8). Međutim, važno je upamtiti jednu stvar: osoba koja govori ove riječi nije bilo koja osoba, već kralj, vrhovni autoritet odgovoran za pravdu u zemlji. U ovoj rečenici on izražava, uz pretjerivanje, svoju neumoljivu predanost borbi protiv kriminala, što je jedino ispravno i dijele je svi koji imaju civilnu vlast.

Naravno, ne može svaki građanin izricati kaznu! Ako, dakle, pojedini vjernici žele primijeniti ovu rečenicu psalma na sebi, moraju to učiniti po analogiji, tj. odlučivši iskorijeniti zlo posijano korupcijom i nasiljem, izopačenošću i zloćom, kao i svakim oblikom sebičnosti i nepravde, svako jutro iz vlastitih srca i ponašanja.

  1. Završimo našu meditaciju povratkom na prvi stih psalma: ‘Da zapjevam o dobroti i pravdi …’ (stih 1). U svojim ‘Komentarima na psalme’, starokršćanski autor, Euzebije iz Cezareje, naglašava prvenstvo milosrđa nad pravdom, čak nužnim: ‘Pjevat ću o tvom milosrđu i tvom sudu, pokazujući tvoj uobičajeni pristup: ne suditi prvo i imati milosti, nego najprije imati milosti, a zatim suditi te izricati presude s milošću i samilošću.
    ‘Milosrdno i razborito postupajući prema bližnjemu, usuđujem se približiti tebi i pjevati ti psalme hvale. Svjestan, dakle, da tako moramo postupati, čuvam svoje staze besprijekornima i nevinima, uvjeren da će ti moji psalmi hvale biti milina na taj način dobrim djelima’ (PG 23, 1241)”.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.